Prajitura Inghetata falsa

prajitura inghetata falsa

Multe lucruri mi-au marcat copilaria si imi sunt extrem de dragi si dintre ele, cu siguranta un lucru marcant a fost caitul cu retete al mamei mele, despre care v-am povestit de atatea ori si din care am incercat de-a lungul vremii foarte multe retete faine, care mi-ati spus ca va reamintesc de copilarie si de anii cei mai frumosi: Prajitura Nuci, Prajitura Alba ca Zapada, Prajitura cu foi cu miere, Saleuri, Tobite 🙂 Azi vreau sa va povestesc despre o alta reteta pe care sigur o stiti din caietele mamelor si care imi aduce aminte de inghetata aceea de vanilie, la vafa, cu 25 de bani, pe care o mancam in fiecare vara, inghetata aceea atat de cremoasa incat ii spuneam „unt”, care avea o aroma perfecta de vanilie, nici prea-prea, nici foarte-foarte. Stiu ca stiti exact despre ce inghetata vorbesc si exact gustul acelei inghetate il regasim in Prajitura Inghetata falsa.

prajitura inghetata falsa

In caietul mostenit de la mama, „Prajitura inghetata falsa””este scrisa pe o foaie cu antetul Sinterom, fabrica unde mama a lucrat ani de zile in proiectare si locul de unde venea cu cele mai bune retete: de sarbatori fiecare ducea de acasa un platou cu prajituri, deci minim 3-4 retete noi apareau un fiecare an. Aceasta este de la tanti Elena, asa scrie pe ea si in paranteza mama a notat si denumirea oficiala “Inghetata Falsa”. Mereu scria si numele colegei sau prietenei de la care avea reteta – chec tanti Viki, Prajitula Neli, chec Eniko – si mi se pare mai mult decat corect! Cum altfel sa diferentiezi doua checuri daca nu stiind ca cel al lui tanti Viki e „checul ala cu nuca pe care il mancam la ea de Paste” si cel de la Eniko e „checul ala de la Craciunul din ‘84” 🙂 Asa ca azi, din caietul mamei citire si de la tanti Elena racolata, aceasta este reteta de Prajitura inghetata falsa.

prajitura inghetata falsa

Secretul pentru o Prajitura Inghetata falsa foarte aspectuoasa si foarte gustoasa este sa asamblati prajitura in tava in care ati copt blatul initial, astfel staturile sunt mult mai uniforme si prajitura se aseaza foarte bine, fiind apoi usor de taiat. Eu coc blatul, apoi il scot din tava, las tava sa se raceasca si o tapetez bine cu folie de plastic alimentara. Asta ma ajuta sa scot prajitura super usor din tava. Apoi, un alt mic sfat este sa lasati prajitura cel putin 8 ore, de preferinta peste noapte la frigider, pentru ca blatul este destul de uscat, insa dupa ce sta la frigider impreuna cu crema delicioasa de vanilie si spuma de albusuri, devine incredibil de moale, exact ca si cum l-ati fi insiropat! Dimensiunile tavii pe care am folosit-o: 25x35cm. La fel de important este sa taiati prajitura cu un cutit foarte bine ascutit, pe care il treceti pe sub jet de apa fierbinte inainte de a taia prajitura.

Ingrediente pentru blat:
– 4 oua mari
– 4 linguri zahar Castello
– 4 liguri apa
– 6 linguri faina Castello
– 2 linguri cacao Castello
– 10ml esenta rom Castello

Ingrediente pentru crema si bezea
– 250g lapte Pilos
– 100g zahar tos Castello
– miezul de la o pastaie de vanilie Belbake
– un plic budinca de vanilie
– 4 galbenusuri
– 250g unt Pilos
– 50g zahar pudra vanilat Castello
Pentru bezea:
– 4 albusuri
– 100g zahar tos Castello
– o lingura zeama de lamaie

prajitura inghetata falsa

Incigem cuptorul la 180°C si tapetam cu hartie de copt tava de 25*35 cm. Separam ouale, batem albusurile spuma, cu un praf de zahar. Pe masura ce spuma se intareste, incepem sa adaugam zaharul, lingura cu lingura, apoi esenta de rom si continuam sa amestecam cu mixerul la viteza medie-mare pana avem o spuma foarte bine legata. Adaugam si galbenusurile si apa si omogenizam folosind o spatula. Cernem si faina si cacaua peste spuma de albusuri si o amestecam la fel, cu spatula, cu miscari de sus in jos, de impaturire. Este foarte important sa nu scoatem aerul din spuma de albusuri, pentru ca nu folosim praf de copt si asta inseamna ca aerul acesta face prajitura sa creasca. Cand compozitia este omogena, o turnam in tava pregatita, o nivelam usor cu spatula si o dam la cuptor 18-20 minute sau pana trece testul scobitorii. Scoatem blatul din tava, lasam tava sa se racesca, apoi o tapetam cu folie alimentara si reasezam blatul in tava.

prajitura inghetata falsa

Pentru crema, amestecam laptele, praful pentru budinca si zaharul tos (100g) pana praful de budinca este complet dizolvat in lapte. Punem craticioara la foc mic, amestecand des, pana avem o budinca groasa. Tragem de pe foc, lasam sa se racoreasca putin si adaugam galbenusurile, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare. Este important ca budinca sa fie inca foarte calda, pentru a gati galbenusurile. Dupa ce am incorporat cele 4 galbenusuri, lasam crema sa se raceasca foarte bine. Batem spoi spuma untul, care trebuie sa fie la temperatura camerei, cu zaharul pudra vanilat (50g) si miezul de la pastaia de vanilie (puteti inlocui cu esenta de vanilie) pana avem o spuma in care granulele de zahar nu se mai simt. In aceasta crema adaugam budinca racita, lingura cu lingura, amestecand pana avem o crema de vanilie omogena. Turnam crema peste blatul de cacao si nivelam foarte bine cu spatula. Peste stratul de vanilie urmeaza un strat de bezea, pentru care batem bine albusurile cu zaharul si zeama de lamaie pana avem o bezea bine legata, pe care o intindem peste prajitura si decoram totul cu bucatele de ciocolata inainte de a da prajitura la frigider peste noapte.

prajitura inghetata falsa prajitura inghetata falsa

Apoi, dupa o lunga noapte de asteptare, in care sper sa puteti dormi si sa nu faceti 13-14 in fata usii de la frigider, de dragul prajiturii, ne putem bucura de minunatia care este Prajitura Inghetata falsa:

prajitura inghetata falsa prajitura inghetata falsa prajitura inghetata falsa

Inainte de a va ura clasicul „sa va fie de cel mai bine”, va reamintesc ca la Lidl a inceput de azi oferta Pilos, si va puteti bucura de lactatele de baza pentru familia voastra la cele mai bune preturi si profitand de oferta 3+1 GRATIS. Vreau sa fiu foarte sincera cu voi: inca inainte de a colabora cu Lidl, lactatele Pilos au fost preferatele mele si dintre ele 3 produse nu lipsesc de ani de zile din frigiderul meu:

lactate pilos lidl

1. Untul german Pilos de 82% grasime – este untul perfect si pentru intins pe paine, si topit ca si ingredient principal pentru checuri si blaturi de tort dar si pentru crème impecabile. Niciodata, dar niciodata nu am facut o crema cu un Pilos 82% care sa se taie. Si, pentru un unt de o calitate superioara este la un pret foarte foarte bun, indifferent ca este la promotie sau nu.

2. Laptele Pilos de 3,2% grasime este laptele preferat al lui Luca inca de cand a inceput sa bea lapte de vaca si, vorbind cu alte mamici, am aflat ca e si preferatul multor alti copii. Are un gust foarte proaspat, curat, nu stiu cum altfel sa il descriu. Cert este ca, inainte de a avea un Lidl in zona unde locuim noi, mergeam saptamanal noi sau vecinii si la Lidl si luam lapte Pilos pentru toata lumea 🙂 Repet, asta se intampla cu mult inainte de a ma gandi vreodata la Lidl ca la un colaborator 🙂

3. Smantana Pilos de 20% grasime, sau, cum ii spuneam eu “Singura smantana pentru garantia ciorbei de burta”. Este o smantana cu un gust foarte curat, impecabil, exact cum spuneam despre laptele Pilos. Este o smantana super cremoasa si care nu se strange in ciorba dar e la fel de buna si peste o portie sanatoasa de Papanasi.  SIngura smantana care poate concura cu Pilos pentru un loc in inima mea este smantana Camara Noastra, de 30% grasime. Altfel, nu prea are rival!

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.6/5 (13 votes cast)

17 Comments

  1. Mihaela

    Multumesc mult, pentru toate retetele si in special pentru aceasta.Tot ce am gatit dupa retetele de pe acest site , au iesit si sunt foarte explicite.Iti multumesc Teo

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  2. Flavia

    Buna! Bezeaua se lasa asa cruda, sau se poate gati la bain marie? Crema de vanilie e defapt crema patisera? Daca nu, Budinca de vanilie se poate inlocui cu ceva?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Crema de bezea este lasata ca atare (nu se introduce la cuptor?)
    Multumesc.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Se poate arde cu arzatorul sau se poate folosi sirop de zahar fierbinte, ca la bezeaua elvetiana, daca va faceti griji pentru oul crud 🙂

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  4. o reteta foarte interesanta, numai buna de incercat in acest weekend 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Natalia

    Buna. La ingredientele pt crema ai pus 4 galbenusuri, iar in modul preparare sunt doar 3 🙂 cate sunt necesare pt crema?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Dianacj

    Eu sint in proces de slabire, asa ca nu fac reteta asta, inca :-). Dar tot e mica mea placere „vinovata” (pana mi se pare prea periculos sa mai stau pe aici)sa citesc ce scrii. Imi plac povestile din copilaria ta, cu prajituri, bucatarese grozave… La mine nu prea era asa.
    A, si de la Pilos, preferatul meu e iaurtul cu 10% grasime, peste care pun miere. E cel mai sanatos desert pentru mine si copilul meu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. multumesc

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  8. Colaborarea cu diferite firme impune ca la enumerarea ingredientelor sa treceti si denumirea firmei? Reteta nu mai iese daca folosim ingrediente de la alte firme?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
    • Reteta iese si cu alte ingrediente, eu vi le-am scris pe cele folosite de mine. Si da, am inteles „subtilitatea” mesajului tau si nu, nu este necesar sa fim malitiosi. Multumesc si Sarbatori Luminate va doresc!

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: +1 (from 1 vote)
  9. Alexandra

    Hristos a inviat! Am facut prajiturica asta cu reteta ta, a iesit delicioasa, eu am facut-o in forma de tort, iti multumesc! 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Codruta Dimieru

    vreau si eu bucatele de ciocolata exact ca in poza!!!! De unde iau?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.