Ardei iuti umpluti #tastethefeeling

ardei iuti umpluti

Ardei iuti umpluti avem in meniul de azi, pentru gospodine si mai ales pentru cei pasionati de putina “iuteala” la masa. 🙂 Trebuie sa recunosc ca in familia mea, ardeii iuti nu au avut niciodata un rol foarte important. Singura data cand erau la rang de cinste era alaturi de ciorba de burta. Eu personal nu mananc ardei nici la ciorba de burta, insa, cand eram mica, aveam obiceiul sa gust din ardeiul fiecaruia, sa vad care e mai iute. Cred ca era foarte “amuzant” pentru parintii mei si pentru musafiri sa se aseze la masa si sa gaseasca fiecare un ardei muscat pe farfurie. 🙂

Apoi, pentru ca stiam exact care e cel mai iute, radeam infundat si abia asteptam sa muste cineva din el! Ulterior, mama a primit de la tanti Toth, vecina de la etajul 3, o reteta de Muratura iute ungureasca, pe baza de ardei iuti si ceapa rosie. La inceput nu am vrut sa gust, eram sigura ca va fi super iute si n-o sa imi placa. Dar a fost dragoste la prima degustare si, de atunci, mama a pus muratura iute in fiecare an. Si eu pun muratura iute in fiecare toamna de cand locuiesc la casa mea!

ardei iuti umpluti ardei iuti umpluti

Alte doua retete cu ardei iuti pe care le iubesc? Ardeii iuti murati, o reteta pe care am mostenit-o de la Buni Sia si pentru care aleg intotdeauna “ardei iuti bulgaresti”. Adica ardeii iuti foarte deschisi la culoare si lungi, cei care nu pisca aproape deloc cruzi, iar murati sunt absolut superbi! Reteta e foarte simpla: asezam ardeii in borcane, de obicei mai inguste si mai inalte, ca sa incapa ardeii intregi. Apoi fac un umestec de apa si otet, in cantitati egale. Pun si putina sare si torn amestecul peste ardei. Se conserva foarte bine si sunt ideali alaturi de orice fel de ciorba pe timpul iernii si nu numai.

A doua reteta preferata este Dulceata de ceapa si ardei iute, o dulceata dulce-picanta. O mancam alaturi de fripturi, in special friptura de porc la Craciun dar si alaturi de orice fel de branzeturi si este nelipsita de pe platourile noastre cu branza. La fel de buna este si dulceata de ardei iuti, careia ii putem controla iuteala in functie de ardeii pe care ii alegem .Dar si daca le scoatem sau nu nervurile si samburii inainte de a-i taia pentru dulceata. Dulceata de ardei iuti este perfecta alaturi de carnea la gratar si mai ales in combinatie cu pieptul de rata!

ardei iuti umpluti

Acum sa revenim la reteta noastra de azi. Acum cativa ani, doream sa fac pentru emisiune ardei kapia umpluti cu branza, inveliti in bacon si copti, insa m-a sunat colega mea care era la cumparaturi si mi-a spus ca nu gaseste in magazine decat ardei iuti. M-am gandit exact 2 secunde si am zis “Ia-i!”, in speranta ca totusi va iesi ceva comestibil. A iesit o nebunie de mancare, pe care au apreciat-o toti, o reteta pe care si-a notat-o toata lumea si, la cateva zile dupa, m-a sunat un coleg sa mi-o dea pe mama lui la telefon, ca sa ii explic cum se fac ardeii iuti umpluti! Succes total!

Cand mi-ati certut retete cu ARDEI IUTI in live-ul “Ce-ai prin frigider?”aceasta a prima reteta care mi-a venit in minte si am realizat ca nu am postat-o inca pe blog, asa ca e momentul perfect sa o impart cu voi! Sper sa va placa, noi am facut cantitate dubla pentru ca am stiut din start ca vor fi apreciati si chiar au fost! Puteti sa folositi si ardeii bulgaresti de care spuneam mai sus, care sunt mai mari, mai usor de manipulat si umplut, insa, daca va place mancarea iute, trebuie sa incercati reteta cu ardeii cei mai iuti pe care ii gasiti! Iuteala ardeilor e potolita de umplutura racoritoare de branza, iar baconul crocant ofera un plus de textura si aroma fiecarei imbucaturi! Deci? Ati plecat deja sa cumparati ardei iuti? Sau i-ati scos pe cei pe care ii aveti in frigider? Atunci hai sa ne apucam de treaba! 🙂 #tastethefeeling of spicy food!

ardei iuti umpluti

Care sunt comentariile voastre care au inspirat reteta de azi?

Gabe Rzo “Teo, o reteta cu ardei iute!”

Printesa Brandusa “pai…abia te astept! cu ardeii iuti!”

Corina AdrianaRosii muuulte dn gredinuta, ardei si castraveti, cartofi noi si 4 cucuruzi.”

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 12 ardei iuti
  • 200g ricotta sau crema de branza natur
  • 50g parmesan proaspat razuit
  • sare si piper dupa gust
  • 12 felii subtiri de bacon

ardei iuti umpluti

Mai intai incingem cuptorul la 200 grade, sau treapta cea mai inalta, pentru ca ne dorim sa rumenim baconul fara ca branza sa se topeasca si sa curga din ardei. Intr-un bol pegatim umplutura: amestecam ricotta sau crema de branza cu parmesanul si condimentam cu sare si piper dupa gust. Sa aveti in vedere ca parmesanul este el insusi sarat, da? 🙂 Taiem ardeii in jumatate pe lung, fara a le taia si cotorul. Scoatem cu un cutitas bine ascutit nervurile si samburii (daca doriti sa fie foarte picanti, sariti peste acest pas). Punem amestecul de branza intr-un pos sau o punga mai groasa, pe care o taiem la un capat. Umplem fiecare ardei iute cu branza, apoi il inchidem si il invelim intr-o felie de bacon. Asezam ardeii in tava, pe hartie de copt si ii dam la cuptor 12-15 minute sau pana baconul este foarte bine rumenit. Intoarcem ardeii o data la jumatatea timpului de coacere, ca sa fim siguri ca se rumenesc uniform.

ardei iuti umpluti ardei iuti umpluti

Au iesit niste ardei iuti umpluti atat de simpatici! Toata lumea i-a apreciat, iar pentru cei mici am facut ardei kapia, umpluti cu acelasi amestec de branza si au iesit foarte buni! Va recomand cu tot dragul reteta aceasta si toate retetele inspirate din live-ul “Ce-ai prin frigider?” (pe care il puteti urmari in fiecare luni pe pagina de Facebook Teo’s Kitchen) pentru ca sunt retete cu ingredient la indemana, pe care toti le avem in camara sau frigider, insa in combinatii la care, poate, nu ne-am fi gandit pana acum! Sper sa fiu mereu o sursa de inspiratie pentru voi sis per ca voi sa fiti mereu alaturi de mine si sa incercam impreuna retete noi! Sa va fie de cel mai bine reteta de ardei iuti umpluti! #tastethefeeling

ardei iuti umpluti

3 Comments

  1. Excelenta idee! Chiar ziele trecute ma gandeam la ardei umpluti, dar aceasta reinterpreare mi se pare mult mai apetisanta.

  2. Vai cat de bine arata!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.