Placinta cu foi

placinta cu foi

Azi vorbim despre placinta din foi, pentru ca in LIVE-UL “Ce-ai prin frigider?” va spuneam ca am foi pentru placinta pe care urmeaza sa la transform într-o placinta…cu ceva 🙂 Mi-ati spus ca si voi aveti in frigider foi pentru placinta sau ati vrea sa le folositi si nu stiti exact cum se folosesc corect. Asa ca super-gospo s-a gandit sa va salveze! Vreau nu doar sa facem impreuna reteta de placinta din foi. Dar vreau sa va spun si secretele mele pentru folosirea foilor de placinta.

placinta cu foi

Care sunt comentariile care au inspirat reteta de “Placinta cu foi”?

Laura Emilia Ce ne poți spune de foile alea subtiri de placinte din comert?

Alexandra Radu Da avem foi de placinta, se poate reteta?

Grigore Florina Da de unde cumparam foile necongelate?

placinta cu foi

Ce inseamna LIVE-UL “Ce-ai prin frigider?”powered by Coca-Cola?  Ideea este foarte simpla! Avem in fiecare saptamana un LIVE pe Pagina de Facebook Teo’s Kitchen, in voi imi spuneti ce aveti prin frigider si camara si eu va propun retete numai una si una! In plus, aceste sesiuni LIVE ne ajuta sa ne cunoastem si mai bine!Dar si sa va impartasesc si mai multe secrete din bucatarie si sfaturi pentru retete reusite de fiecare data!

TIPS & TRICKS PENTRU FOLOSIREA FOILOR DE PLACINTA

Tip nr.1 De obicei aleg foile de placinta proaspete mai degraba decat pe cele congelate, pentru ca imi par mult mai putin casante. In plus, le putem folosi imediat, atunci cand avem nevoie de ele, fara a astepta sa se decongeleze. M-ati intrebat de unde cumpar foile de placinta proaspete. Raspunsul este foarte simplu: din orice hypermarket. Doar ca trebuie sa va indreptati spre frigiderele cu produse proaspete (salate ready la punga, paste fainoase proaspete, drojdie etc) vs. vitrinele de congelate. Stiti ca de foarte multe ori trecem pe langa ingrediente minunate in magazine doar pentru ca nu stim unde sa le reperam 🙂

Tip nr.2 Pentru ca foile de placinta sunt atat de subtiri, ele se usca foarte repede si asta le face si mai casante. De aceea e important ca imediat ce deschidem pachetul si intindem foile pe masa (ele sunt rulate in sul) sa le acoperim cu folia de plastic si apoi cu un prosop umed si foarte bine stors. Acesta tehnica va pastra foile elastice si le putem rula mult mai usor si fara sa le rupem. Tineti foile acoperite atunci cand nu lucrati cu ele si incercati sa lucrati cat de repede se poate.

Tip nr.3 Este foarte important sa ungem fiecare foaie de placinta cu unt topit sau ulei inainte de a pune alta foaie deasupra. Folositi o pensula de patiserie si ungeti mai intai marginile foii de placinta, pentru ca acestea sunt primele care devin uscate sau se crapa. Apoi, continuati sa ungeti inspre mijloc.

Tip nr.4 Daca folositi foi de placinta congelate, este important sa le decongelati peste noapte, in frigider, mai degraba decat pe blat, la temperatura bucatariei. Decongelarea in frigider ajuta foile sa se decongeleze uniform si e mai putin probabil sa se lipeasca intre ele. Odata decongelat, pachetul de foi de placinta se poate tine la frigider pana la 4 saptamani, cu conditia sa fie sigilat.

Tip nr.5 Pentru ca foile de placinta sunt atat de subtiri, nu e bine sa fie prea mult in contact cu aerul. De aceea este ideal sa desigilati pachetul numai cand aveti deja pregatite toate celelalte ingrediente.

Tip nr.6 Daca va raman foi de placinta nefolosite, le rulati cum au fost, apoi le impachetati strans in folie de plastic. Aluatul il puteti tine la frigider pana la 2 saptamani sau in congelator pana la 2 luni.

Tip nr.7 In cazul placintei cu dovleac, pentru ca umplutura nu curge, eu tai placinta inotdeauna inainte de coacere. De ce? Pentru ca astfel, bucatile de placinta sunt uniforme, foile nu se rup asa cum s-ar rupe cand sunt coapte si, la final, placinta arata impecabil.

placinta cu foi

Ingrediente pentru 4 placinte (2 cu dovleac, 2 cu branza)

  • un pachet foi pentru placinta proaspete sau congelate (500g)
  • 200g unt topit pentru a unge foile
  • un ou batut pentru glazurarea placintei

Pentru placinta cu dovleac:

  • 500g piure de dovleac copt
  • 150g zahar brun
  • 100g nuci taiate grosier
  • o lingurita scortisoara macinata


Pentru placinta cu branza dulce si stafide:

  • 500g branza de vaci
  • un galbenus + un ou intreg
  • 100g stafide
  • o fiola esenta de rom
  • 200ml apa calduta
  • o lingura coaja de lamaie
  • 100g zahar pudra vanilat


Pregatim umplutura pentru placinta de dovleac

Mai intai coacem dovleacul, folosind instructiunile de AICI. Apoi amestecam toate ingredientele si ajustam la gust de zahar si scortisoara.

Umplutura de branza

Tinem mai intai stafidele la rehidratat, in apa calduta pe care o amestecam cu esenta de rom. Cand stafidele se umfla, le scurgem bine intr-o sita. Amestecam toate ingredientele pentru placinta de branza. Cand umpluturile sunt pregatite, putem scoate foile de placinta din frigider. Incingem cuptorul la 180° si tapetam cu hartie de copt o tava mare, cum ar fi tava cuptorului.

Desfacem pachetul de foi de placinta si asezam foile pe o suprafata uscata, le acoperim cu foile si un prosop umed si foarte bine stors. Luam o foaie de placinta, o ungem cu unt topit, asezam a doua foaie deasupra. Pentru fiecare placinta vom folosi 4-5 foi.

placinta cu foi

In ceea ce priveste forma placintei, putem fie sa intindem compozitia pe intreaga suprafata a foii, lasand 2 cm in partea de sus, astfel incat sa o putem lipi dupa rulare, fie sa punem un strat mai gros de umplutura doar in partea de jos si apoi sa rulam foile in jurul acesteia, iar apoi sa facem un melc. Alegerea este a voastra 🙂 Umplutura se intinde intr-un strat subtire si uniform. Apoi rulam placinta destul de strans, o sigilam folosind cei 2 cm fara umplutura si indoim capetele sulului de placinta inspre inauntru, ca sa nu curga cumplutura.

placinta cu foi

placinta cu foi

Asezam placintele in tava si le ungem cu ou batut. Putem presara deasupra nuci, zahar brun, bombonele etc. In cazul placintei de dovleac, o felim inainte de a baga tava la cuptor. Placinta se coace 20-25 minute sau pana e frumos rumenita.

placinta cu foi

Lasam placintele sa se raceasca foarte bine inainte de a le felia si le putem pudra si cu zahar pudra inainte de servire. Si, ca sa va fac si mai multa pofta, va las cu pozele de final, cu placinta delicioasa! Sa va fie de cel mai bine!

placinta cu foi

placinta cu foi

Gospo dragi, sa stiti ca nimic nu ma bucura mai mult decat fotografiile pe care mi le trimiteti cu preparatele voastre inspirate din retete de pe blog! Am strans doar cateva in colajul de mai jos 🙂 Cand postati pe Facebook sau Instragram fotografiile cu retetele inspirate de Teo, nu uitati sa folositi si hashtag-ul #tastethefeeling. Astfel pozele ajung si la mine si la prietenii mei de la Coca-Cola! Va imbratisez cu drag si mult spor in bucatarie!

placinta cu foi

3 Comments

  1. Cristina

    Buna, Teo
    Pentru varianta de placinta cu branza, crezi ca as putea folosi crema de branza (am o galetusa din aceea de la Lidl).
    Multumesc.

  2. Catre gospo:rugaminte:ce foi din comert sa folosesc pt.cozonac?Cele cu o foaie,sau…care?Mersi.

    • Pentru cozonac nu recomand folosirea foilor, nu sunt potrivite. Pe blog am o multime de retete de cozonac, sigur una din ele te va inspira. 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.