Cartofi dulci la cuptor

cartofi dulci la cuptor

Cartofi dulci la cuptor – o reteta atat de simpla si totusi atat de delicioasa, care o data incercata, va ramane cu siguranta in repertoriul vostru de retete „go to”. Ce este o reteta „go to”? Este genul acela de reteta pe care o repeti foarte des in bucataria ta, pentru care ai tot timpul ingredientele la indemana, la care te intorci de fiecare data cand treci print-un moment de „criza” din ciclul „nu stiu ce sa mai fac de mancare”. Reteta „go to” este reteta la care apelezi cand ai nevoie de ceva care stii ca nu te poate dezamagi, care iese perfect de fiecare data si pe care tu si familia ta o iubiti. Cam asa este si reteta pe care vi-o propun azi – „Carfofi dulci la cuptor”.

cartofi dulci la cuptor

Am ajuns la reteta de azi in urma LIVE-ului „Ce-ai prin frigider?” de luni, live-ul pe care il fac in fiecare luni pe pagina de Facebook Teo’s Kitchen si in care, impreuna cu Coca-Cola, vrem sa vedem ce ingrediente aveti la indemana in frigider si in camara, iar acestea se transforma vineri intr-o reteta simpatica pe blog. Iar unul din subiectele LIVE-ului „Ce-ai prin frigider?” a fost despre cartofii dulci, ca ingredient pe care fie il aveti deja in frigider sau va doriti sa ii gatiti dar nu stiti exact cum 🙂 Si cum gospo e mereu atenta la dorintele si nevoile voastra, va arat azi una din retetele mele preferate pe baza de cartofi dulci – „Cartofi dulci la cuptor” – o alternativa sanatoasa a clasicilor cartofi prajiti.

cartofi dulci la cuptor

Care sunt comentariile care au inspirat reteta de azi?

Bâcu Ramona Pulpa curcan, cartofi dulci, mazăre, roșii, ardei. Ești mega simpatica. E primul live pe acre îl văd și ești una loca:)

Diana Vlad Teo, nu am cumpărat cartofi dulci pt ca nu știu sa îi prepar.Fa-ne poftă cu ceva bun și o să îi am în frigider

Kitty Bleu Ce am prin frigider…am pulpe de pui am carne de vita cartofi, morcovi, branza de mai multe feluri, smantana.

Inainte de a trece la ingrediente si modul de preparare, vreau sa va spun cateva lucruri pe care orice gospo-diva ar trebui sa le stie despre cartofii dulci, ca sa intelegeti de ce sunt atat de populari si apreciati la nivel mondial si de ce ar trebui sa se regaseasca mereu in camara voastra:

cartofi dulci la cuptor

  • Cartofii dulci contin aproape de 2 ori mai multe fibre decat cartofii obisnuiti si constituie un aport de amidon sanatos la masa voastra.
  • Continutul mare de fibre le da cartofilor dulci proprietatea de „ardere lenta”, respectiv  enerigia pe care ne-o dau se elbiereaza lent in organism, ne da o senzatie de satietate pe o perioada mai lunga pe timpul zilei, spre deosebire de alti carbohidrati
  • Cartofii dulci sunt una dintre cele mai importante surse de betacaroten dar si in vitaminele C si E, care sunt antioxidanti puternici, ajutandu-ne la imunitate si nu doar.
  • Au un indice glicemic mai mici decat cartofii obisnuiti, de aceea ii veti vedea mereu in meniul sportivilor si in retetele considerare „usoare si sanatoase”
  • Cartofii dulci NU contin gluten, deci sunt perfecti pentru celiaci – persoanele care sunt intolerante la gluten
  • Pe cat se poate, incercati sa consumati cartofii dulci cu tot cu coaja. Chiar si pentru reteta de azi puteti prepara cartofii cu tot cu coaja, daca ii spalati foarte foarte bine cu ajutorul unui burete curat, pe cae il folositi doar pentru spalarea fructelor si legumelelor
  • Cartofii dulci pot fi folositi la fel de bine pentru retetele dulci sau sarate! Asa cum facem cartofi dulci la cuptor, care sunt o masa in sine sau pot fi o garnitura alaturi de carne sau peste, la fel de bine ii putem folosi si pentru desert! Avand un gust asemanator cu cel al dovleacului copt, cartofii dulci se pot folosi asemenea dovleacului, in tarte (cum este Tarta cu cartofi dulci) creme, checuri sau prajituri, biscuiti sau fursecuri
  • Se potrivesc foarte bine alaturi de condimente ca sarea de mare, boiaua afumata, usturoiul sau tot felul de ierburi aromatice proaspete si uscate, dar la fel de bine se combina cu zaharul brun, scortisoara, anason, cardamom, nucsoara, cuisoareReteta de azi – Cartofi dulci la cuptor merge excelent alaturi de o salata copioasa si poate fi un pranz sau o cina absolut delicioasa si sanatoasa pentru tine si cei dragi!

Ingrediente pentru 4 portii de Cartofi dulci la cuptor:

  • 3-4 cartofi dulci medii-mari
  • ulei de masline
  • 4 catei de usturoi
  • 1/2 legatura parunjel
  • sare de mare
  • piper
  • boia afumata

cartofi dulci la cuptor
Curatam cartofii de coaja sau ii lasam cu tot cu coaja, in functie de preferinte. Ii taiem bastonase de dimensiunea unui deget, apoi ii asezam in tava, pe hartie de copt. Ii stropim cu ulei de masline, punem condimente dupa gust si usuroiul zdrobit si ii dam in cuptorul incins la 200°C, timp de 20-25 minute sau pana sunt frumos rumeniti si furculita intra usor in ei.

cartofi dulci la cuptor

Cartofii dulci la cuptor sunt deliciosi serviti calzi, imediat ce au fost scosi din cuptor. Datorita gustului dulce si special, vor fi preferatii copiiilor, mai ales daca vor fi prezentati de mamici pline de entuziasm ca fiind „cartofi prajiti colorati!” 🙂 Cartofi prajiti in ochii copiilor dar o bomba de sanatate in realitate.

Sper ca v-a placut reteta de azi – Cartofi dulci la cuptor – si ca va deveni, asa cum va spuneam la inceput, una dintre retetele „go to” din bucataria de azi si mai ales ca v-am stranit curiozitatea despre cartofii dulci, care sper sa se regaseasca de acum mereu pe lista cand va mai intreb ce aveti prin frigider! Pentru ca si acesta este un lucru minunat in proiectul acesta impreuna cu Coca-Cola: descoperim ingrediente noi, retete noi, pentru ca nu stii niciodata cine si ce ingredient „nemaivazut” are prin frigiderul lui. Sa va fie de cel mai bine si #tastethefeeling impreuna cu Teo si Coca-Cola!

cartofi dulci la cuptor

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.3/5 (6 votes cast)

4 Comments

  1. Caut o reteta simpla si dau peste o poveste plictisitoare si o reclama la cola…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)
  2. Apahidean Valentin

    Și ce facem cu usturoiul?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Dupa cum se vede si in poza din timpul prepararii, il punem alaturi de condimente peste cartofi.

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: -1 (from 1 vote)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.