Coliva traditionala

coliva traditionala

COLÍVĂ, colive, s. f. (În practicile religioase ortodoxe) Grau fiert amestecat cu zahar si cu nuci pisate si ornat cu bomboane si zahar pudra, care se imparte pentru pomenirea mortilor, la inmormantari si la parastase. – Din sl. kolivo.

Asta e reteta de azi – Coliva traditionala, pentru ca, in fiecare sambata pana la Paste, crestinii ortodocsi tin sambata mortilor, in care se pomenesc cei dragi, care nu mai sunt alaturi de noi. Dar pe langa acest aspect religios, coliva este un desert minunat, delicios si foarte hranitor. In Ardeal, de unde stiti ca sunt eu, nu se pregateste coliva, insa mie personal imi place foarte mult si chiar daca nu e atat de populara in zona noastra, eu tot zic ca merita sa incercati reteta de coliva traditionala si, cine stie, poate veti avea o surpriza placuta! Ce sa nu va placa? Arpacas fiert cu muuuuulta nuca, arome de tot felul: rom, vanilie, coaja de lamaie si portocala, multe stafide…pare o combinatie faina, nu? Si chiar este 🙂

coliva traditionala

[box type=”info” size=”large” style=”rounded”]Tips and tricks pentru reteta de Coliva traditionala[/box]

  • toate ingredientele pentru coliva le gasiti in magazinele LIDL si fac parte din gama permanentă, adica sunt oricând in magazine, nu doar in saptamanile tematice
  • in loc de arpacas puteti folosi si grau spelta, iar aromele sunt la alegere: esenta de rom, esenta de vanilie, coaja de lamaie, coaja de portocala
  • puteti folosi stafide, asa cum am folosit eu, pe care le hidratati cel putin o jumate de ora inainte, in apa cu esenta de rom sau puteti folosi si merisoare sau alte fructe confiate
  • traditia spune ca arapacasul se spala in 9 ape inainte de a fi pus la fiert
  • daca nu aveti o oala cu fund dublu pe care sa o folositi pentru a fierbe arpacasul, puteti sa il fierbeti o jumatate de ora pe aragaz si apoi sa dati oala la cuptor pana arpacasul este fiert. Cat timp coliva sta la cuptor, scoateti din cand in cand oala si agitati-o
  • nu punem de la inceput zaharul, ci numai spre final. La inceput punem doar un praf de sare.
  • nucile se pot macina sau se pot toca marunt sau grosier din cutit, in functie de preferinte. Eu personal prefer bucati mai mari de nuca in reteta de coliva
  • pentru fiecare cana de arpacas punem la fiert 2 cani de apa si una de rezeva, in cazul in care apa scade prea mult. Apa pe care o adaugam suplimentar trebuie sa fie fierbinte, pentru a nu opri procesul de fierbere

coliva traditionala

Ingrediente pentru 10-12 portii:

  • 500g arpacas Cornfarm
  • un praf sare Castello
  • 150g zahar Castello
  • 300g nuca Alesto
  • coaja de la o lamaie
  • coaja de la o portocala
  • 2 lingurite scortisoara Mikado
  • 150g stafide Balbake
  • 20ml esenta de rom Castello
  • 20ml esenta de vanilie Castello
    Pentru decor:
  • biscuiti Tastino
  • bomboane Mister Choc
  • nuci Alesto

coliva traditionala

Spalam foarte bine arpacasul, apoi, dupa ce e spalat si bine scurs de apa, masuram arpacasul. Pentru fiecare cana de arpacas punem 2 cani de apa. Adaugam si un praf de sare si punem la fiert, la foc mediu spre mic, amestecand din cand in cand, pana arpacasul este inflorit si foarte bine fiert si nu mai este lichid. Daca arpacasul nu este fiert si apa a scazut de tot, adaugam apa fierbinte, pentru a nu opri procesul de fierbere. Intre timp, punem la hidratat stafidele in apa calduta cu esenta de rom. Cand arpacasul este apoapre fiert, punem si zaharul, amestecam.

coliva traditionala

Punem apoi si restul ingredientelor: nucile tocate grosier, coaja de portocala si de lamaie, scortisoara, stafidele. Amestecam si mai dam cateva clocote cu toate impreuna. Cat coliva este calda, o turnam in forma. Eu am folosit o forma cu pereti detasabili cu diametrul de 17 cm. Lasam coliva sa se raceasca si apoi o decoram cu biscuiti macinati, bombonele si nuci.

coliva traditionala

Desi tindem sa asociem Coliva traditionala cu evenimente triste din viata noastra, eu consider ca nu e deloc asa. Eu imi aduc aminte cu drag si cu veselie de toti ce dragi care nu mai sunt langa noi si, asa cum va spuneam, coliva este un desert delicios, mai ales cand e rece, de la frigider. Sa va fie de cel mai bine!

coliva traditionala

coliva traditionala

2 Comments

  1. florinel

    Nu vizionez o cruce pe …coliva ! De ce ? Una cat de mica din bomboane,miez de nuca,tablete de ciocolata,etc. Dar este musai pentru orice credincios.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.