Chiftelute in stil suedez

Daca nu v-ati prins pana acum (desi cred ca e imposibil), iubesc magazinele Lidl. Din mai multe motive, desigur, dar cele si cele mai dragi imi sunt “saptamanile tematice”. Saptamanile in care gasesti produse dintr-o anumita tara, regiune, oras. Imi bucura sufletul si stiu cu siguranta ca si voua, pentru ca mi-ati scris asta de nenumarate ori. Ei bine, saptamana aceasta sarbatorim Taste The World sau saptamana in care gasim produse din lumea intreagaaaaaa. Eu m-am oprit, indemnata de Luca-iubitorul-de-carne-tocata, la Chiftelute in stil suedez.

Köttbullar – Chiftelute in stil suedez

Ce face diferenta intre chiftelutele noastre marinate si chiftelute in stil suedez? Sosul, desigur! Chiar daca Buni Sia face un sos absolut bestial pentru chiftele (si i-a transmis reteta mamei mele, Mama Lucia si ea mie), chiftelutele suedeze au un altfel de sos. Este un sos alb, pe baza de unt, faina, smantana dulce, supa de vita si mustar.

Sosul se pregateste foarte simplu si are o aroma subtila, care merge perfect alaturi de chiftelutele suedeze. Daca doriti sa pregatiti voi chiftelutele, puteti folosi retetele de AICI, AICI sau AICI (varianta din soia). Insa chiftelele suedeze sau Köttbullar, pe care le gasiti la Lidl si asteapta doar sa fie prajite, sunt pregatite dupa reteta specifica a bucatariei suedeze: un mix de carne de vita si porc, foarte bine condimentate (se foloseste de obicei si ienibahar) si foarte aromate. Le puteti praji in ulei sau le puteti praji in aparatul de prajit cu aer fierbinte, asa cum am facut eu. Astfel nu au prea mult ulei, mai ales ca sosul este foarte consistente. Alaturi de reteta de Chiftelute in stil suedez puteti pregati in piure de cartofi, puteti fierbe paste cu ou sau orez.

Chiftelute in sos suedez

Dar, de fat si de drept, nu exista o reteta strica pentru Chiftelute in stil suedez, de aici si expresia atat de raspandita in Suedia: “chiftelutele mamei”. Sunt foarte multe variante ale retetei: unii folosesc ceapa data pe razatoare in compozitie (asa cum imi place si mie). Altii calesc ceapa separat si o adauga ulterior. Unii prefera un sos foarte consistent, facut cu faina, altii un sos fin, ca o supa de carne. Altii vor doar chiftelutele bine condimentate si servite fara sos, mai ales la bufeturi “smorgasbord”. In partea de sud a Suediei se prefera chiftelutele din carne mai grasa, dar cu cat mergeti mai spre nord, compozitia are tot mai multa carne de vita. Cert este ca PESTE tot, chiftelutele se servesc alaturi de dulceata de merisoare salbatice sau merisoare de munte – lingonberries.

Ingrediente pentru 4 portii Chiftelute in stil suedez:

  • 1kg chiftelute Culinea
  • 4 linguri unt Pilos
  • 4 linguri faina Castello
  • 500-700ml supa de vita
  • Sare Castello
  • Piper Kania
  • o lingura mustar Kania
  • 200ml samantana dulce Pilos
  • 2 linguri sos Worchester
  • O legatura patrunjel verde

 

 

Prajim chiftelutele in baie de ulei sau le dam la cuptorul incins la 180°C, timp de 30 min sau pana sunt bine facute. Intre timp ne ocupam de sos: topim untul intr-o tigaie incapatoare, adaugam faina, amestecam bine pentru a nu se face cocolase. Turnam supa in fir subtire, amestecand foarte bine. Condimentam cu sare si piper si lasam sosul sa fiarba la foc mic, amestecand des, pana se ingroasa. Adaugam si smantana dulce si lasam sa dea cateva clocote.

Urmeaza sa adaugam mustarul si sosul Worchester. Amestecam din nou foarte bine, mai lasam sa dea un clocot. La final punem chiftelutele si patrunjelul si le lasam sa iarba 2-3 minute in sos, la foc mic.

Am mancat 2 portii, recunosc! Sunt delicioase, mai ales alaturi de paste! Sper sa incarcati reteta, este un sos delicios, foarte aromat, care e pe gustul celor mici si mari in egala masura. Luca a mancat doar o portie, dar a decis ca e cel mai bun sos de chiftele, imediat dupa sosul marinat al lui Buni Luci 🙂 Sa va fie de cel mai bine!

2 Comments

  1. Maria

    Buna
    Stii cumva ce condimente contin chiftelutele? Au scortisoara?
    Multumesc

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.