Prajitura Ora X | 11 ani de Teo’s Kitchen

Articolul de azi nu este despre reteta de Prajitura Ora X. Adica este…va dau si reteta, nu ma intelegeti gresit. Dar e vorba de mult mai mult de atat. Pentru ca reteta de Prajitura Ora X este un pretext pentru ceea ce sarbatorim. Ce sarbatorim?!?!?!

prajitura ora x

11 ANI DE TEOSKITCHEN – Cei mai frumosi si cei mai grei ani ♥

Uitandu-ma in urma, imi vine sa plang. De altfel, scriu articolul asta cu lacrimi in ochi si, oricat de mult mi-as dori, nu pot sa fiu modesta. Sunt mandra de mine si de munca mea. De noptile nedormite facand documentare, de miile de articole scrise, de campaniile extraordinare cu super-braduri, de faptul ca am invatat singura sa fac poze, sa filmez, sa montez retetele video. Am invatat social media, m-am adaptat la toate schimbarile din online, am incercat mereu sa aduc ceva nou, am facut evenimente in oline si in offline, am facut 4 ani emisiune zi de zi la TV. Si in toata vremea asta, am reusit sa ii fiu mama lui Luca, sa nu uit ca sunt femeie, sa va raspund la comentarii si intrebari… De unde puterea? De unde inspiratia? De unde cuvintele care uneori se aseaza singure pe foaie (foaia asta virtuala, de word)?

De la Dumnezeu. Bunutu’ meu. De la el tot talentul, toata intelegerea, toate cuvintele si ideile care curg, toate binecuvantarile. El m-a inteles cand nu m-a inteles nimeni, El mi-a iertat si ce nu-mi pot ierta eu, El face ziua mea de 30 de ore ca sa incapa tot in ea, El imi da zambetul cand nu-l mai pot gasi in mine, El a avut si are grija de noi, TOT ce am e EL si tot ce avem i se datoreaza LUI.

prajitura ora x

Teo, tu nu obosesti niciodata? Ba da. Zi de zi. Unoeri clachez chiar si am nevoie de zile intregi de stat pur si simplu in pat. Teo, da-ne si mai multe retete! Va dau…cate pot 😊 O reteta nu inseamna cele 1-2 ore pe care le implica prepararea ei. NU. Inseamna mersul la cumparaturi (uneori la 2-3 magazine pentru a gasi tot ce trebuie pentru o reteta), aranjarea ingredientelor in boluri frumoase. Poze si mai frumoase. Stop la fiecare pas pentru a fotografia tot. O reteta “simpla” are intre 100-300 poze. Din care le aleg apoi pe cele mai frumoase. Le editez, fac colaje de cate 4, scriu reteta. O reteta inseamna cam 2 zile de munca.

Deci da, va promit ca va dau cate retete pot. Teo, cand ai timp de toate? Nu am. Dar ma stradui foarte mult sa imi fac timp pentru tot. De cele mai multe ori, blogul vine inaintea mea si a familiei mele. Dar nu ma plang, incerc sa fac cat mai mult si voi continua sa fac asta, va promit! ♥

Va multumesc din toata inima mea pentru cei 11 ani petrecuti impreuna! Nu am cuvinte sa va spun cat de mult inseamna pentru mine sa stiu ca imi sunteti alaturi. Daca nu ati fi voi, toata munca mea ar fi…degeaba ♥ MUL-TU-MESC!

prajitura ora x

Acum sa vorbim despre reteta pe care vi-o propun azi, un fel de “La Multi Ani mie!” – Prajitura Ora X. Sau cel putin asta este denumirea ei din caietul de retete in care am gasit-o acu foarte multi ani. Acesta e denumirea prajiturii super-siropoase si ciocolatoase pe care mi-o cumparam in copilarie de la cofetarie si pe care v-o pregatesc azi, cu cel mai mare drag ♥ Aici gasiti intreaga colectie de Prajituri de casa!

Prajitura Ora X – Tot ce trebuie sa stii despre reteta

  • Prajitura Ora X este o prajitura foarte foarte foarte siropoasa, de aceea NU sariti pasul insiroparii! Siropul este cheia succesului retetei, da?
  • Din ingredientele date iese o tava mare de prajitura, respectiv cca 20 de prajituri (de dimensiunea prajiturii din cofetarie). Daca doriti sa coaceti intr-o tava mai mica, puteti injumatati cantitatile.
  • “Motul” de frisca este o alta caracteristica a prajiturii Ora X, de aceea e important sa folosim o frisca de calitate, care NU se lasa. Va sugerez sa folositi smantana dulce naturala pentru frisca (cea Pilos de la Lidl sau smantana dulce pentru frisca LaDorna). Smantana dulce trebuie sa fie foarte foarte rece cand batem frisca. De aceea o tinem la rece peste noapte si apoi 15 minute la congelator, chiar inainte de a o bate.

prajitura ora x

Prajitura Ora X – Ingrediente pentru blat

  • 8 oua
  • 300g zahar
  • un praf sare
  • miezul de la o pastaie de vanilie sau esenta de vanilie
  • o lingurita esenta de rom
  • 50ml apa
  • 80g unt moale
  • 300g faina
  • 100g cacao
  • un pliculet praf de copt

Mod de preparare BLAT - Prajitura Ora X

  1. Incingem cuptorul la 180°C. Tapetam cu unt si hartie de copt sau spray non-stick o tava de prajitura de 35x25cm.
  2. Separam ouale. Amestecam galbenusurile cu 150g zahar si vanilia, pana avem o crema groasa, ca o alifie.  Adaugam untul moale, esenta de rom si apa. Amestecam bine.
  3. Separat, batem albusurile spuma tare cu 150g zahar si un praf de sare, pana avem o bezea tare.
  4. Adaugam bezeaua peste spuma de galbenusuri, amestecand incet, cu spatula, cu miscari de sus in jos.
  5. Cernem deasupra faina, cacaua, praful de copt. Amestecam si turnam in tava pregatita.
  6. Nivelam si coacem 25-30 minute sau pana trece testul scobitorii.
  7. Lasam blatul sa se raceasca, apoi il scoatem din tava, ii taiem marginile si il taiem in cuburi (cat de mari dorim sa fie prajiturile). Punem cuburile in tava, lasand spatiu intre ele.

Prajitura Ora X – Ingrediente pentru sirop

  • 500ml apa
  • 250g zahar
  • 2 plicuri de cappuccino
  • esenta de rom dupa gust

Mod de preparare SIROP - Prajitura Ora X

  1. Topim zaharul intr-o craticioara cu fund dublu, pana este auriu.
  2. Adaugam apa si lasam sa fiarba la foc mic, pana tot zaharul este topit. Nu va speriati, zaharul se strange cand adaugam apa!
  3. Adaugam cappuccino si rom dupa gust.
  4. Lasam siropul sa se racoreasca, apoi il turnam peste cuburile de prajitura.
  5. Chiar daca vi se pare ca e prea mult sirop, nu va faceti griji, va fi absorbit de prajitura. Lasam prajitura la rece peste noapte sau cateva ore bune, astfel absoarbe tot siropul.

Ingrediente pentru GLAZURA - Prajitura Ora X

  • 250g ciocolata fondanta
  • 250ml smantana dulce
  • 2 linguri ulei
  • o lingura miere

Directions

  1. Taiem ciocolata grosier.
  2. Turnam deasupra smantana dulce fierbinte.
  3. Lasam 1 minut, apoi amestecam pana se topeste ciocolata.
  4. Adaugam ulei si miere, amestecam.
  5. Turnam glazura peste fiecare cubulet de prajitura. Dam la rece pana se intareste putin.
  6. Batem 500ml frisca tare, apoi punem cate un mot de frosca pe fiecare prajitura, cu ajutorului unui pos. Decoram cu bombonele de ciocolata si putin caramel.

prajitura ora x

 

Sa va fie de cel mai bine si va multumesc pentru cei 11 ani IMPREUNA ♥

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13 Comments

  1. Luminița

    Bună Teo! Pare bună prăjitura, aș vrea să o încerc dar nu am mai auzit până acum de ciocolată fondantă…poate imi spui și mie de unde o pot cumpăra sau dacă poate fi înlocuita cu alt fel de ciocolata…dar să arate la fel pe prăjitură. Mulțumesc

    • Salut, Luminita, este vorba de ciocolata neagra, amaruie. Ciocolata pe care o gasesti in orice magazin.

      • Luminița

        Mulțumesc Teo! La mulți ani și la cât mai mulți cititori ai blogului tău. Pe mine mă inspiri de fiecare dată.

  2. La multi ani!

  3. Cristina

    La multi ani Teo,blogului tau,care este minunat efectiv,cu retete si poze apetisante! Am incercat multe dintre ele si nu a fost nici macar o singura reteta care sa nu-mi iasa si asta datorită tie,muncii tale si dragostei cu care ne-ai dat atatea explicații ca vorba aia “Bota sa fii in bucatarie” si nu are cum sa nu-ti iasa respectând sfaturile tale…te iubesc si te apreciez enorm,ti-am simtit inima calda si Marele Om care esti din postările tale,din retete,din descrieri,din povestirile despre Bunelul tau si Buni a ta,despre Luca si despre ceilalți din familia ta! Iti Multumesc pt toate si sa ramane mereu la fel de frumoasa la suflet asa cum “ te-am cunoscut eu virtual”! La multi ani Teo’s kitchen!!!

  4. Teo,la multi ani ! Te urmaresc de citiva ani buni… vre-o 8, 9 sa tot fie! Esti minunata in tot ceea ce faci! Retetele , povestioarele care le insotesc …tu, familia ta, oamenii dragi tie … toti sunteti minunati! Noi ar trebui sa-ti multumim pentru ca tu nu ne dai niciodata doar o reteta si atit ,tu ne dai o parte din sufletul tau … Postarile tale sunt emotionante, uneori rad alaturi de tine , alteori pling dar niciodata niciodata nu poti sa ramii indiferent la ce iti spune Teo ! ☀️ Sa va aiba Doamne Doamne in paza Lui si sa fiti sanatosi ! Eu totusi ar trebui sa iti mai multumesc pentru ceva : pentru ca imi amintesti mereu de casa , ,de gustul si mirosul de Acasa … ❤️

  5. La multi ani, Teo!
    Sau mai bine zis, Bon anniversaire! 😉

    Absolut de acord cu Inna, mai sus !

    Cat despre reteta “aniversara”… nu trebuie sa te mire faptul ca pe mine gandul m-a dus imediat la… amandine!!
    Numai ca este mai buna decat orice amandina!!!
    Neffind mare fan de crema, dar adorand tot ce este insiropat, m-am si apucat de reteta! Rezultat: o minune! Toata lumea a apreciat iar marele specialist al casei in amandine (sotul) a declarat ca ar face o amandina perfecta. Deci, am incercat pe una bucata ‘ora X’… si intr-adevar, taiata pe mijloc si cu un pic (mai mult) de crema, este exact o amandina!!

    Excelent!!

    Pe curand!!

    PS sa stii ca desi scriu doar acum, urmaresc blogul tau de la inceput!! Iar retetele reproduse… se numara cu sutele!!! Bonne continuation et bisous!!

  6. La mulți ani, Teo!
    Mulțumesc pentru că ești!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.