Prajitura 12 linguri

Prajitura 12 linguri va deveni rapid una dintre preferatele familiei tale! De ce? Nu e nevoie sa o notezi in caietul de retete, o vei retine foarte usor si asta inseamna ca o poti reproduce oriunde ai fi si va e pofta de ceva dulce! Nu ai nevoie decat de un bol, o lingura de lemn sau un tel (folosirea mixerului este un plus) si, bineinteles, unitatea noastra de masura – o lingura!

prajitura 12 linguri

Nu e nevoie de ingrediente spectaculoase, insa rezultati este unul spectaculos: o prajitura foarte umeda, de parca ar fi insiropata! Este pufoasa si se mentine asa zile intregi! Poti adauga orice fructe doresti, o porti prepara simpla sau cu fulgi de ciocolata, fructi onfiate, nuci de tot felul.

prajitura 12 linguri

Prajitura 12 linguri – Si mai multe sfaturi utile

Prajitura 12 linguri poate fi coapta in tava rotunda, in tava de la aragaz, in forme pentru briose/muffins sau intr-o forma de chec. Cum stim ca e gata? Trebuie sa treaca testul scobitorii: o scobitoare introdusa in mijlocul prajiturii va iesi curate, fara urme de aluat.

Cand prajitura 12 linguri este rece, o putem pudra cu zahar, o putem lasa simpla sau ii putem face o glazura simpla, din 100g ciocolata, topita cu 2 lingurite ulei si o lingura miere. De asemenea, puteti pastra ¼ din compozitie, in care sa adaugati o lingura cu varf de cacao si sa folositi aluatul cu ciocolata pentru a marmora prajitura.

prajitura 12 linguri

Ingrediente pentru 14-16 portii Prajitura 12 linguri

  • 3 oua mari
  • 12 linguri zahar Castello
  • 12 linguri ulei Vita D’Or
  • 12 linguri apa
  • 12 linguri faina Castello
  • 1 pliculet rpaf de copt Castello
  • o lingura esenta vanilie Castello
  • coaja de la o portocala
  • 300g fructe proaspete + 2 linguri faina

Toate ingredientele pentru Prajitura 12 linguri le gasiti in magazinele Lild 

prajitura 12 linguri

Incingem cuptorul la 180 °C, ungem cu unt si faina sau unt si hartie de copt o tava rotunda de 20cm diametru. Intr-un bol incapator punem ouale, cele 12 linguri de zahar, coaja de portocala, vanilia. Amestecam pana ouale isi dubleaza volumul si avem o spuma. Adaugam 12 linguri de ulei si 12 linguri de apa, amestecam. La final adaugam cele 12 linguri de faina si praful de copt. Amestecam din nou. Turnam compozitia in tava pregatita.

prajitura 12 linguri

Taiem fructele folosite in bucatele, le am prin faina, apoi le punem peste prajitura. Coacem 45-60 minute, in cuptorul incins. Dupa 30 de minute de cand introducem, tava in cuptor, o acoperim cu o folie de aluminiu, astfel incat sa nu se rumeneasca prea tare, fara a se coace la interior. Prajitura 12 linguri este gata cand trece testul scobitorii.

prajitura 12 linguri

Dupa ce se raceste, Prajitura 12 linguri se pastreaza la rece, in frigider, acoperita cu folie, 3-4 zile. Sa va fie de cel mai bine! 

Incearca si Prajitura 7 Pahare – ideala pentru gospodinele grabite, care nu au timp de petrecut in bucatarie, dar totusi isi doresc sa le puna pe masa celor dragi un dulce delicios, facut in casa.

prajitura 12 linguri

18 Comments

  1. Maria Olarescu

    in caz ca vreau sa pregatesc o portie mai mica, cite linguri folosesc de fiecare produs? multumesc

    • Salut! Pai adaptezi in functie de forma pe care o ai, nu pot sa iti spun exact cat sa reduci din cantitati.

  2. E musai fructe? As putea folosi dulceata in loc? Mersi ☺️

  3. Ilie Irina

    Buna
    Nu sunt chiar experta in bucătăreala ! 🙂 dar “se păstrează la frigider 3-4 zile” …. apoi se taie sau atat e durata de viata a prăjiturii si tb consumată in 3-4 zile 🙂 🙂
    Va Multumesc si nastere usoara !
    Irina

  4. Pot înlocui apa cu lapte?

  5. Salut, Teo! Felicitari pentru munca pe care o depui! Faci parte din familia mea din 2007, de cand ai inceput acest blog, si mereu imi face placere sa citesc postarile tale!
    Vreau sa te intreb, desi pare putintel stupid, daca pot inlocui la aceasta reteta apa cu apa minerala. Presupun ca ar trebui sa fie pufos totul si cu apa minerala, dar tu stii mai bine. De asemenea, daca pun dulceata de casa de prune in loc de fructe, cam cata crezi tu ca ar trebui, avand in vedere consistenta ei fata de fructe? Multumesc mult! Nu sunt incepatoare si toate retetele tale mi-au isit super de fiecare data, dar am de doua saptamani un cuptor nou, electric -inainte aveam aragaz normal- si pe cuvant ca ma simt novice-toate chestiile pe care le-am incercat se coc diferit ca timp, uscaciune etc. Te pup!

    • Buna, Maria. Te asigur ca prajitura iese minunata cu apa normala, insa poti pune si minerala. Chiar nu pot sa imi fac o idee cat de pufoasa ar iesi la final. Daca incerci, spune-ne intr-un comentariu sa stim si noi. Multumesc mult ca esti alaturi de mine!

  6. Toma Simina

    Cea mai faina reteta de vara! O tot fac si mereu se mananca pana la ultima bucatica!

  7. Simina

    Draga Teo, eu numai reteta asta o fac și pe post de chec cu fructe și pe post de blat pentru tort :))) și recunosc, am reușit sa țin minte ingredientele și ordinea lor dar pentru timp și temperatura intru de fiecare data sa verific pe site-ul tău :))

  8. Bună, Teo!
    Am făcut prăjitura aceasta de foarte multe ori și a fost mega lăudată de fiecare dată.
    De data aceasta nu am fructe proaspete decât congelate.. care va fi diferența cu fructe congelate?

  9. Domnica

    Bună, foarte bună prajitura
    Am făcut o azi prima data, în loc de apa am pus lapte de migdale și ca fructe am pus mere și visine.. Ce are omul prin casa, improvizație.. Esență de portocale.. În rest ca la carte. Reușită și apreciata! Mulțumim Teo!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.