Prajitura rapida cu prune

Cum stiam ca a venit toamna cand eram mici? Bunica mea, faimoasa Buni Sia, avea mereu in cuptor dovleac copt si pe masa un vas maaare (vailing ii spune in zona noastra) plin de gomboti cu prune. Mirosul din casa si combinatia de prune si scortisoare mi-au ramas in minte pana acum si au inspirat reteta noastra de azi – Prajitura rapida cu prune.

prajitura rapida cu prune

Prajitura rapida cu prune – Tot ce trebuie sa stii despre reteta

  • Se numeste “Prajitura rapida cu prune” pentru ca se pregateste foarte simplu, intr-un singur vas. Nu e nevoie de ustensile speciale, puteti folosi un mixer daca il aveti la indemana, dar la fel de bine puteti folosi si o lingura de lemn sau un tel pentru a amesteca toate ingredientele.
  • Puteti coace prajitura intr-o tava rotunda, cu diamterul de 25-28 cm dar si intr-o tava dreptunghiulara sau chiar in tava aragazului. In functie de marimea tavii, prajitura va fi mai mult sau mai putin inalta. Daca o coacem intr-o tava intinsa, scadem timpul de preparare cu 7-8 minute.
  • Puteti coace prajitura si intr-un vas ceramic.

prajitura rapida cu prune

  • Ca regula, Prajitura rapida cu prune este gata cand trece testul scobitorii: o scobitoare introdusa in mijlocul prajiturii iese curate, fara urme de aluat necopt.
  • La capitolul fructe, puteti folosi si felii de mere, pere, gutui. Toate merg perfect in prajitura aceasta si in combinatie cu scortisoara si zaharul brun.
  • Prajitura rapida cu prune se poate servi fierbinte, alaturi de un glob de inghetata. O data racita, sta foarte bine la frigider 3-4 zile si o puteti reincalzi in cuptorul cu microunde inainte de servire.

prajitura rapida cu prune

Prajitura rapida cu prune – gatim delicios si economisim energie

Reteta noastra de azi este si o ocazie perfecta sa va vorbesc despre un proiect foarte fain initiat de E.ON Romania – 100 de idei pentru a economisi energie! Pe canalul de YouTube E.ON Romania gasiti 18 video-uri care contin sfaturi practice si foarte usor de implementat de fiecare dintre noi, pentru economisire eficienta.

M-am alaturat acestei campanii cu foarte mare drag, pentru ca in lumea in care traim, unde resursele sunt irosite zi de zi doar pentru ca le avem la indemana, consider ca e foarte important ca fiecare dintre noi sa faca pasi mici si sa adopte un comportament responsabil fata de tot ce ne inconjoara.

De ce sa irosim energie (curent sau gaz) sau apa, cand putem face mici schimbati in viata de zi cu zi, in modul in care gatim sau spalam vase, in modul in care folosim energia in casele noastre sau la birou? Toate aceste mici schimbari se vor dovedi eficiente in timp, nu doar financiar (pentru ca si asta vom simti la facturile lunare), dar si ca impact pentru mediul in care traim  🖤

prajitura rapida cu prune

Ingrediente pentru Prajitura rapida cu prune:

  • 350g faina
  • un pliculet praf de copt
  • 100g zahar
  • 2 linguri zahar brun pentru toping
  • 60ml ulei
  • 250ml kefir sau lapte batut
  • 2 oua mari
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 2 linguri scortisoara
  • 350g prune

prajitura rapida cu prune

Spalam prunele, le taiem in jumatate, indepartam samburele. Tapetam cu unt si faina sau unt si hartie de copt o tava rotunda cu diametrul de 25cm.

Intr-un bol mare amestecam ouale, zaharu si uleiul, 3 minute cu mixerul la viteza mare, pana avem o spuma. Adaugam kefirul, amestecam. Punem si faina, praful de copt, zaharul vanilat, o lingura scortisoara. Amestecam pana avem un aluat omogen. Turnam aluatul in tava, nivelam foarte bine. Incingem cuptorul la 180°C.

prajitura rapida cu prune

Punem deasupra jumatatile de prune, pudram cu cele doua linguri de zahar brun si o lingura de scortisoara. Apoi dam tava la cuptor, 35-30 minute sau pana Prajitura rapida cu prune trece testul scobitorii.

prajitura rapida cu prune

Sfaturi utile pentru a economisi energie cand coacem ceva la cuptor:

  • Nu deschideti usa cuptorului decat daca este absolut necesar, adica la finalul timpului de coacere al retetei. De fiecare data cand deschidem usa cuptorului, eliberam pana la 20% din caldura acumulata si cuptorul va consuma mai multa energie pentru a ajunge din nou la temperatura de coacere setata initial.
  • Tineti usa cuptorului cat mai curata! Cu cat e mai curata, avem vizibilitate mai buna si nu e nevoie sa deschidem usa atatd e des.
  • Preincalziti cuptorul numai inainte de a introduce mancarea in cuptor. Este o risipa de energie sa incingem cuptorul cand nici macar nu avem ingredientele pregatita. Cea mai multa energie este consumata de cuptor in faza de preincalzire.
  • La retetele cu timp de gatire peste o ora (fripturi, legume la cuptor etc) sau retete care nu sunt pretentioase (lasagna, legume gratinate, paste la cuptor etc) nu preincalziti cuptorul, ci introduceti tava si apoi setati cuptorul.

prajitura rapida cu prune

  • Cand reteta o permite, folositi pentru cuptor vase ceramice sau de sticla termo-rezistenta. Acestea se incalzesc multa mai repede si distribuie caldura uniform. Atfel, puteti reduce temperatura de gatire cu 20-25°C, fara a creste timpul de coacere si economisiti energia pe care cuptorul o consuma pentru a ajunge la o anumita temperatura si a o mentine.
  • In cuptor, nu acoperiti gratarele cu folie de aliminiu, desi vi se pare ca asa r fi protejate de eventualele scurgeri din tavi. Cu cat gratarele sunt mai libere, cu atat aerul circula mai bine, pentru a incalzi cuptorul si a eficientiza timpul de gatire.
  • Cand poti, dubleaza cantitatile retetei si congeleaza o parte. De exemplu, prajitura noastra de azi poate fi congelata dupa coacere si sta linistita pana la o luna in congelator! Asa ai mereu la indemana o tava cu prajitura pe care trebuie doar sa o decongelezi si sa o incalzesti si ai folosit energia cuptorului pentru a coace 2 tavi concomitent!
  • Pentru reincalzirea mancarii, folositi mai degraba cuptorul cu microunde, mai ales pentru portiile mici, cum ar fi o felie de prajitura. Cuptorul cu microunde foloseste jumamate din energia electriva folosita de un cuptor clasic.

Sper din suflet ca sfaturile pentru economisire v-au fost utile si ca le veti implementa zi de zi in bucatarie. Va las mai jos si un video despre eficientizarea consumului de apa. Multumesc, Gospo-Divele mele econoame si responsabile  🖤

Cat despre reteta de Prajitura rapida cu prune, sper sa intre in caietul vostru cu retete sis a fie la fel de iubita in familia voastra cum este la noi! Sa va fie de cel mai bine!

prajitura rapida cu prune

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.