Bors de cocos cu fidea

Bors de cocos cu fidea, o reteta pentru mesele in familie, perfecta pentru sezonul rece!

bors de cocos cu fidea

Asa cum sigur stiti, dupa 13 ani petrecuti impreuna in bucatarie, eu sunt ardeleanca get-beget. Tata era din Șomesul rece, langa Cluj; mama din Cluj dar bunicii unul din Poarta, Jud. Mures, una din Aschileul Mare, Jud. Cluj. Asa ca toate retetele din traditionale din familia noastra, specialitatile casei cum ar veni, aveau mici variatiuni specifice satului/zonei de provenienta, dar toate erau tipic ardelenesti.

bors de cocos cu fidea

La noi nu exista notiunea de bors de gaina/cocos, pentru ca la noi supa de gaina se face clara, cu taitei (subtiri, gen fidea) sau patratele (lascute). Legumele se fierb o data cu carnea de gaina, la foc foarte foarte mic, ca supa sa fie limpede, dar atat carnea cat si legumele se scot din supa la final si supa se serveste doar cu taitei, mult patrunjel și eventual cativa morcovi, care se fierb bucati mari in supa, pentru un plus de dulceata. Pentru ca, in Ardel, supa de gaina/cocos este, intotdeauna, dulce. Legumele care se fierb in supa, in general doar zarzavat (telina, morcovi, patrunjel, pastarnac) se transforma in 90% din cazuri in salata boeuf, la fel ca si carnea de gaina.

bors de cocos cu fidea

Cand am ajuns prima data in vizita la socrii mei in Moldova, judetul Vaslui, am gasit o mare surpiza inca din prima zi: supa mea de gaina, cea cu care am fost obisnuita o viata, s-a transformat in ciorba acrita cu bors si suc de rosii, era plina de legume (inclusiv ardei si rosii), zdrente de ou si fidea. Carnea se serveste in ciorba si mereu alaturi de bolul de ciorba este si un bol de mamaliga.

bors de cocos cu fidea

M-am bucurat foarte mult de aceasta diversitate culinara si cred ca e minunat sa ai posibilitatea sa iesi din zona ta de confort culinar si sa incerci preparate noi, pe care nu le-ai mai intalnit si care, in zona ta, nu sunt nici pe departe gatit asa.

Asa ca am cerut de la mama soacra instructiunile de preparare si v-am adus si voua reteta de Bors de cocos cu fidea, asa cum se face el in Moldova, sau cel putin in zona lor.

bors de cocos cu fidea

Acum, la sfarsitul toamnei, mama taie toti cocosii si puii si ii trimite la Cluj, ca sa avem mereu carne de tara pentru supa si ciorbe. Este una dintre cele mai mari bucurii ale mele, trebuie sa recunosc, pentru ca o ciorba din carne de tara are un gust nemaipoment!

Pentru reteta de Bors de cocos cu fidea am ales sa folosesc Fidea cuiburi cu 8 oua de la Paste Baneasa, o fidea care este prezenta de mai bine de 3 ani in Teo’s Kitchen si care mereu imi ofera reteta delicioase, cu gustul de acasa.

  • Recomand cu drag toata gama de Paste cu oua de la Baneasa. Contin ou lichid si grau de cea mai buna calitate, au o culoarea minunata si gustul de casa al taiteilor pe care ii facea bunica mea.
  • Pastele cu oua vin intr-o gama foarte variata, de la fidea cuiburi pana la taietei de grosime medie sau taietei lati si pana la fideaua scurta cu 8 oua.

bors de cocos cu fidea

  • Este o fidea foarte fina si foarte aromata, cu gust deosebit de ou, ceea ce o face perfecta pentru reteta noastra de Bors de cocos cu fidea.
  • Puteti folosi in reteta aceasta si taiteii cu ou de grosime medie, care se potrivesc excelent!
  • Putem fierbe fideaua cuiburi sau o putem farmita in maini inainte de fierbere, in functie de reteta si de rezultatul pe care ne dorim sa il obtinem la final.

bors de cocos cu fidea

Ingrediente pentru 10-12 portii de Bors de cocos cu fidea:

  • 100g fidea cuiburi cu 8 oua de la Paste Baneasa
  • 1 kg carne de cocos sau pui de tara
  • 3.5 l de apa
  • 1 l bors de putina
  • 1 pastarnac
  • 1 radacina de patrunjel
  • 3-4 morcovi
  • o ceapa alba
  • o ceapa rosie
  • o telina mica
  • 1 ardei gras rosu
  • 1 ardei gras galben
  • 1 ardei gras verde
  • o rosie mare
  • o lingura de pasta de rosii
  • sare si piper
  • 1 ou
  • patrunjel verde
  • leustean verde

leustean verde

Parlim carnea, apoi o spalam foarte bine si o tamponam cu servet de hartie. Daca avem cocos intreg, il portionam in bucati potrivite: pulpe, aripi, piept, cos. Folosim si gatul, ghearele si mai ales grasimea, cea care da cu adevarat gust ciorbei. Punem carnea la fiert in 3 litri de apa cu 2 lingurite de sare. Fierbem pana carnea nu mai lasa spuma si este aproape fiarta, avand grija sa spumam des. In functie de tipul carnii folosite, supa va fierbe cca 1 ora pana furculita va intra in carne. Intre timp, spalam toate legumele, le curatam si le taiem cubulete, de aceeasi dimensiune.

bors de cocos cu fidea

Cand testam carnea cu furculita si aceasta intra in pulpe (acestea fierb cel mai greu), adaugam legumele și completam cu 300-500ml apa, in functie de cat a scazut. Condimentam cu sare si piper dupa gust si lasam sa fiarba alte 30 minute sau pana legumele sunt moi, dar al dente (nu trebuie sa fierbem pana se strivesc legumele).

Adaugam borsul si pasta de tomate, amestecam si lasam pe foc pana ciorba incepe din nou sa clocoteasca. Adaugam fideaua si o fierbem direct in ciorba, 1-2 minute. Putem adauga fideaua cuiburi sau o putem farmita in maini inainte, pentru a fi mai scurta. Imediat dupa fidea, punem 1 ou batut, pe care le turnam in oala cand ciorba clocoteste, putin cate putin, amestecand cu o furculita pentru a face zdrente de ou.

bors de cocos cu fidea

Tragem de pe foc si punem patrunjelul verde tocat marunt si, daca dorim, leustean. Sa va fie de cel mai bine si sper ca reteta de Bors cu cocos si fidea sa va tina companie in serile lungi si reci de iarna!

bors de cocos cu fidea

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.