Cum facem sirop de soc?

Socata este băutura mea preferată în sezonul primăvară-vară ! Da’ știți ce-mi place mai mult decât socata? Siropul de soc!  Asa ca azi vorbim despre un sirop de soc cu aroma de copilarie, plin de savoarea primaverii. Pentru ca asta simt de fiecare data cand deschis sticla de siop de soc – e primavara in orice anotimp!

sirop de soc

Sirop de soc – de ce e minunat de avut in camara?

1. Pentru că stă foarte bine peste iarnă și îmi aduce bucuria primăverii în cele mai reci zile.
2. Pentru că îl pun în limonadă, in cocktail-uri, în prăjituri. Îl folosesc chiar și la însiropat blaturi pentru tort!
3. E bun. Foarte bun. Delicios. Si cred că ăsta e un motiv suficient, nu?

sirop de soc
Vă las aici rețeta pe care o folosesc eu, de la buni învățată, desigur! Așa vă e foarte ușor să o salvați! Și încă ceva: puteți folosi și soc uscat! Da, asta inseamna ca il puteti pregati in orice moment al anului! In plus, socul uscat e minuat pentru ceai in caz de raceala, gripa, afectiuni respiratorii si tuse! Eu pregatesc ceai de soc cu miere si apoi racit bine bine chiar si in zilele de vara, cand se termina stocul de sirop de soc. Pentru ca, asa cum va spuneam, siropul nostru foooooarte rar apuca iarna, pentru ca il iubim atat de mult!

Ingrediente pentru 1 litru de sirop de soc

  • 15 flori mari de soc (100g soc uscat)
  • 1.5 litri apa
  • 800g zahar
  • coaja și sucul de la 2 lamai

Mod de preparare Sirop de soc:

  1. Spălăm foarte foarte bine florile de soc. Punem la fiert apa cu zaharul, coaja si sucul de lămâie. Lăsăm să fiarbă la foc foarte mic până avem un sirop care rămâne pe lingură. Tragem de pe foc, punem florile de soc, amestecăm.
  2. Acoperim oala cu folie de plastic, apoi îi punem capacul pentru a fi închisă cât mai etanș. Lăsăm să se răcească la t° camerei apoi la rece 48 de ore.
  3. Scurgem bine siropul printr-o sită fină sau tifon. Turnăm în sticle sterilizate, le închidem foarte bine. Pentru un plus de siguranță (deși zahărul și lamaie acționează ca un conservant), le putem da un clocot la bain-marie pentru dunst.

Pare complicat? Nu e deloc! Se face foarte ușor și e DI-LI-ȘĂS! Sigur, al nostru nu va apuca iarna pentru că eu îl pun în limonada mereu și îl pun în borcane de 5 litri cu robinet…la orice eveniment în familie! Toată lumea îl iubește și sper că îl veti iubi si voi!  Sa vă fie de cel mai bine!

sirop de soc

2 Comments

  1. Yummy! Am făcut in sfârșit și eu sirop de soc:) tot timpul ma gândeam ca e ceva mare filosofie, dar nu e! Am văzut în feed pe instagram reteta și da, Teo, m-ai convins sa ma apuc de treaba. Rezultatul e delicios. Astăzi mai fac o tura mai mare:)

    • Salut, Ela! Yay, ma bucur ca ai incercat reteta, chiar e simplu sa faci sirop de soc acasa. Mult spor si pofta!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.