#ZeroWasteChallenge sau luna detoxului financiar

Luna iulie a fost, pentru mine si pentru voi, luna #ZeroWasteChallenge, sau luna in care m-am straduit sa diminuez MAXIM risipa de alimente in casa noastra. V-am incurajat si pe voi sa faceti asta pe Instagram si azi a venit momentul sa facem restrospectiva lunii acesteia si a lucrurilor pe care l-am invatat impreuna!

Am strans toata experienta #ZeroWasteChallenge intr-un vlog pe care va invit cu mare drag sa il urmariti mai jos ♥

Platforma de educatie financiara Money Bistro si experimentul “Luna detoxului financiar” – #ZeroWasteChallange

Money Bistro este platforma de educație financiara initiata de Raiffeisen Bank, pentru a ne oferi informatii financiare intr-o forma cat mai usor de inteles si de aplicat de fiecare dintre noi. Cum sa facem un budget?  Cum facem diferenta dintre dorinte si necesitati? Cum ne organizam si gestional un fond de urgente pentru situatii neprevazute? Cum si de unde economisim?

Alaturandu-ma proiectului Money Bistro, am acceptat sa intru in “Luna detoxului financiar” – #ZeroWasteChallange. A fost o luna in care ne-am curatat finanțele de calorii inutile, am stabilim #rezolutiifinanciare și le-am indeplinit prin planificare și economisire.

Alaturi de Irina – Coffentropy – ne vom concentra pe risipa alimentara si vom schimba intre noi (si alaturi de voi) sfaturi, tips&tricks si idei care sa ne ajute sa economisim, sa ne planificam mai bine bugetul legat de cumparaturi generale si alimentare, SA RISIPIM MAI PUTINE ALIMENTE!

Va las mai jos cateva informatii legate de risipa alimentara, care mie mi-au dat foarte mult de gandit si au influentat foarte mult comportamentul meu si al familiei mele in luna aceasta.

  • La nivel mondial, între 25% și 30% din hrana produsă este „risipită sau pierdută”.
  • In medie, un roman arunca in fiecare luna 9 -13 kg de mancare.
  • Zilnic, 6.000 de tone de mancare ajung la gunoi în România.
  • De cele mai multe ori, cantitatea de mancare aruncata reprezinta o masă completa.

Cum a fost pentru mine experienta #ZeroWasteChallange?

  • Grea! Nu o sa va mint, a fost greu sa planific mesele nu in jurul “poftei de”, ci in jurul “avem in camara asta si in frigider asta. Ce pot gati cu ele?”
  • Am facut liste, mai multe liste decat de obicei si, culmea, m-am si ne-am tinut de ele.
  • Nu am aruncat aproape nimic! Inainte de a arunca orice, chiar si o jumatate de banana obosita, m-am gandit “ce as putea face cu ea?”. Si am ales sa o pun la congelator si sa fac ulterior o banana bread sau o inghetata de casa.
  • Am facut chiar o punguta cu bucati de fructe. Asta pentru ca Luna nu mananca un fruct intreg la o masa si de multe ori aruncam un sfert de nectarine sau o jumatate de pruna. Le-am pus pe toate, rand pe rand, la congelator. Apoi, fructele congelate, le-am dat prin blender cu putina miere si a iesit o delicioasa “nice-cream”. Adica o inghetata, dar mult mai “nice” pentru ca e super-sanatoasa. Si nu am mai aruncat fructe!

money bistro raiffeisen banck

  • Am discutat mult cu voi despre reorganizarea frigiderului astfel incat sa aruncam cat mai putine alimenate si sa le stocam cat mai eficient! Am fost suprinsa de feedback-ul vostru pozitiv! Am primit de la voi sute de poze cu frigidere reorganizate!
  • Am ajuns la concluzia ca alimentul pe care il aruncam noi cel mai mult este painea, asa ca am cautat metode prin care sa nu mai facem asta! V-am propus reteta de Torta di pane (click pe titlu pentru a accesa reteta) si voi mi-ati spus metodele voastre: crutoane, friganele, paine in ou, budinca de paine, pesmet. Am apreciat foarte mult feedback-ul si implicarea voastra si sper ca luna acesta a adus schimbari si in gospodariile voastre!
  • Am discutat mult despre mersul la cumparaturi. Si nu oricum, ci mersul EFICIENT la cumparaturi! Toate story-urile le gasiti pe Instagram (@teoskitchen), in sectiunea #ZeroWasteChallenge. Ma bucur mult ca le-ati gasit utile!

zero waste challenge

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.