Budinca de paste cu ragu

Azi pregatim impreuna o reteta potrivita pentru intreaga familie, in special in sezonul toamna-iarna! Budinca de paste cu ragu este ceea ce putem numi “comfort food” sau mancare pentru suflet, o reteta satioasa, plina de carne, legume si paste delicioase. Este genul de preparat pe care cei mici il urmaresc la usa cuptorului, asteptand sa fie gata! Intre timp, toata casa miroase absolut minunat!

budinca de paste cu ragu

Budinca de paste cu ragu – un deliciu pe baza de paste cu ou de la Paste Baneasa, un sos de carne sau ragu gatit lent, la foc mic, astfel incat sa fie super aromat si concentrat si un sos bechamel delicios, amestecat cu cascaval, pentru toping.

budinca de paste cu ragu

Sosul ragu este delicios si se pregateste la foc lent. Putem folosi carne tocata de vita, de porc, un amestec din cele doua dar si carne tocata de pui sau curcan pentru o varianta mai light. De obicei, eu pregatesc o cantitate dubla de sos si ce ramane pun la congelator, in pungi inchise ermetic. In fiecare punga pun 1-2 portii de sos, astfel incat sa il avem mereu la indemana cand ne dorim un pranz sau o cina rapida! Pana fierb pastele Baneasa, sosul se decongeleaza si sunt gata de cina!

budinca de paste cu ragu

In reteta de Budinca de paste cu ragu se potrivesc de minune spiralele cu ou sau pastele scurte de la Paste Baneasa! Cu gustul clasic si iubit al pastelor cu ou, spiralele contin ou lichid si grau de cea mai buna calitate. Astfel, au o culoare deosebita, o textura care se pastreaza foarte bine la fierbere si la cuptor si mai ales gustul unic al pastelor cu ou. Vi le recomand cu mare drag!

budinca de paste cu ragu

Ingrediente pentru 8-10 portii de <em>Budinca de paste cu ragu</em>:

  • 400g spirale cu oua Baneasa
  • 500g carne tocata amestec vita si porc
  • 150ml vin alb
  • 150ml apa
  • 400g sos de rosii/passata
  • un morcov mare
  • o felie de telina
  • o bucata pastarnac
  • o ceapa mare
  • 3-4 linguri ulei de masline
  • condimente dupa gust: sare, piper,  boia afumata, ierburi aromatice la alegere (cimbru, busuioc, foi de dafin)

Budinca de paste cu ragu - Ingrediente pentru sosul bechamel:

  • 60g unt
  • 30g faina
  • 500ml lapte
  • ½ lingurita nucsoara proaspat macinata
  • sare si piper dupa gust
  • 200g cascaval razuit

budinca de paste cu ragu

Mai intai taiem ceapa marunt, putem folosi ceapa rosie sau alba. Curatam morcovul, telina si pastarnacul.  Dam radacinoasele prin razatoarea mica. Le punem pe toate la calit, in ulei de masline, intr-o cratita adanca. Cand legumele devin moi si sticloase, adaugam carnea tocata. Amestecam foarte bine, avand grija sa rupem bucatile mari de carne folosind o lingura de lemn.

Cand carnea capata culoare maronie, e momentul sa stingem sosul cu vin. Lasam la foc foarte mic aproximativ 20-30 minute, pana cand iese alcoolul din vin si ramane doar aroma. Punem apoi sosul de rosii, apa si condimentele. Lasam sosul sa fiarba, amestecand in cand in cand, 2-3 ore, la foc foarte mic.

budinca de paste cu ragu

Cat timp fierbe sosul ragu, noi pregatim sosul bechamel. Intr-o cratita incapatoare, topim untul, apoi tragem de pe foc, punem faina in ploaie, amstecand bine cu telul, ca sa nu ramana cocoloase. Turnam laptele caldut, amestecand in continuu, apoi condimentam si punem din nou pe foc, la foc mic, amestecand pana sosul se ingroasa. Tragem de pe foc si adaugam cascavalul razuit.

Fierbem spiralele cu ou Baneasa al dente, urmand timpul de fierbere indicat pe ambalaj.  Le scurgem din apa in care au fiert, fara a le trece pe sub jet de apa rece. Le amestecam cu sosul de carne.

budinca de paste cu ragu

Punem amestecul de paste si sos ragu  intr-un vas termorezistent sau o tava de 20×30 cm. Turnam deasupra sosul alb. Nivelam cu spatula. Dam Budinca de paste cu ragu in cuptorul incins la 180°C, timp de 25-30 minute sau pana se rumeneste usor.

budinca de paste cu ragu

Budinca de paste cu ragu este gata pentru masa in familie! Toti vor iubi budinca si promit ca va deveni o reteta de familie foarte apreciata! Alaturi de Paste Baneasa va dorim pofta buna si retete pline de inspiratie!

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.