Astazi am ales:

Ardei umpluti


Buni este cel mai mare fan al “tocaturilor” pe care l-ati putea intalni vreodata: chiftele, ciorba de perisoara, sarmaleeeee, ardei umpluti, carnati de casa? Orice este pe baza de carne tocata este un preparat exceptional din punctul ei de vedere :) Si nu doar ca ii place sa le manance, dar ii place foarte mult si sa le gateasca si, in mod firesc, este si experta, cunoscuta in toata familia extinsa pentru mancarurile ei si, desi stim deja cu totii sa le facem exact dupa reteta ei, o sunam de fiecare data. De ce? Pentru ca se simte ulila si importanta pentru noi si mai mult, moare de drag ca gatim asa cum ne-a invatat ea.

De aceea, cand am vazut fotografia cu ardeii umpluti postata de Daniela, m-am gandit in primul rand ca i-as face o bucurie lui Buni Sia daca i-as gati si mai ales daca o sun sa imi spuna exact cum se fac. Deja stiu scenariul: o sun si ii spun ce vreau sa fac. Ea zambeste, se potriveste mai bine in fotoliul ei cu telefonul la ureche si ma intreaba foarte tacticoasa “ai tot ce-ti trebe?” Aici e the tricky part: sa nu spui niciodata ca iti lipseste ceva si ai de gand sa improvizezi! Nu nu! NU se improvizeaza la retetele lui Buni si “nu ne batem joc de ardeii umpluti!” Asa ca, ii spun tot timpul ca mai am din ardeii de la Achileu si bulion pus de ea :) Apoi se linisteste si imi explica tot-tot. Asa ca, reteta pe care va invit sa o gatim impreuna azi este exact asa cum o pregateste Buni si sper din suflet sa va placa! :)

INGREDIENTE

Mai intai ne ocupam de umplutura: calim in ulei ceapa si orezul, pana ambele sunt sticloase. Intr-un bol mare, amestecam carnea, ceapa si orezul calite, usturoiul tocat fin, condimentele, ouale si framantam carnea pana avem un amestec omogen. Spalam bine bine ardei, le scoatem capacelul si nervurile si ii umplem cu amestecul de carne si orez, cu grija sa nu rupem ardeii. Nu umplem ardeii pana sus, ci lasand cca 1 cm spatiu, pentru ca la fiert orezul si implicit umplutura sa poata creste in liniste. Dupa ce umplem toti ardeii, ii aranjam cu capacelul in sus, intr-o oala mica, in care se pot sprijini unii pe altii, ca sa nu cada in timpu fierberii. Umplem cu apa cat sa acopere ardeii, punem putina sare si ii lasam sa fiarba la foc mediu 25-30 min sau pana carnea e facuta si ardeii sunt moi. Ii scoatem folosind o spumiera. Acum avem 2 variante: fie ii punem cu totul in sos si ii amestecam, fie ii servim alaturi de sos. Sincer, mie mi se pare mult mai buni daca dau un clocot in sos, dar nu sunt si cei mai aspectuosi, asa ca i-am servit alaturi de sos.

Pentru sos, trebuie sa amestecam toate ingredientele intr-un bol mare, cu telul, pana avem un sos foarte fin, fara cocoloase de faina. Punem apoi totul pe foc, la foc mic si lasam sosul sa fiarba 10-15 minute sau pana e bine legat si faina e gatita. Pe vremuri, cand mama inca mai facea rantas, incingea intai uleiul intr-o tigaie, apoi prajea in el faina, amestecand bine-bine si stingea totul cu bulion. Dar acum, de cand a descoperit ca faina prajita nu e atat de buna pentru stomacelul sensibil pe cat e de delicioasa, a renuntat la “practica rantasului” si face sosul exact asa cum v-am descris mai sus.

Acum, ce fel de ardeleni eram noi daca nu puneam si o galetusa de smantana langa ardeii umpluti inainte de a va spune #HaiSaMancamImpreuna? :) Sper ca v-a placut reteta si astept sa imi spuneti si voi, in comentarii, cum se pregatesc ardeii umpluti in familia voastra :) 




Lasa un comentariu

Nume si prenume
Adresa de e-mail
Comentariul tau


Regulament