Astazi am ales:

Bastonase de dovlecei


In familia mea, dovleceii au avut mereu un loc de cinste, pentru ca, nu stiu cum se facea, dar in fiecare an Buni venea de la tara cu aceeasi replica “asa bine s-au facut dovleceii anul asta!” Asa ca, de voie de nevoie, mancam toata vara dovlecei sub diverse forme: mancare de dovlecei scazuti, dovlecel pane (una din marile slabiciuni ale mamei mele, care iubeste dovleceii pane in combinatie cu rosiile de gradina) si placinte de dovlecei, pe care ulterior, cand am devenit blogger culinar am inteles ca de fapt sunt pancakes cu dovlecei razuiti. De foarte multe ori am descoperit ca Buni Sia si mama Lucia faceau foarte multe retete internationale intuitiv, asa dupa cum considerau ele ca ar merge combinate :)

In ultimii ani, de cand mama a adus in familie diverse retete de pe unde a umblat in lume, Buni s-a obisnuit sa aduca de la tara nu doar dovleceii ci si florile de dovlecel, pe care mama le face pane, cateodata umplute cu crema de branza si sunt absolut delicioase! Bineinteles ca Buni e mereu reticenta la orice e nou si de obicei gusta, spune ca este “ioooooi, minunat”, dupa care isi face gris cu lapte sau mamaliga cu branza :) Dar noi ne-am obisnuit deja si stim ca la capitolul “clasice” cum zice fratele meu, Buni e experta, apoi mama are unele inovatii si, pentru “modernisme”... #HaiSaMancamImpreuna la Dora! :) Da da, acasa mi se spune Dora si nu Teo :)

Azi facem impreuna bastonase de dovlecei, inspirate de poza lui Dan Ciulea, care a postat pe Instagram seara lor greceasca, cu bastonase de dovlecei si sos tzatziki. Toate fotofrafiile pe care le postati folosind #HaiSaMancamImpreuna ajung la mine si ma inspira in retetele pe care le postez in sectiunea Din poza in farfurie de pe blog :) Va multumesc mult pentru inspratie, dragii si dragele mele :)

INGREDIENTE

Ingrediente pentru sosul tzatziki:

un castravete de marime medie

2 linguri ceapa rosie tocata foarte fin

400ml iaurt grecesc (sau 200g iaurt+200g smantana)

2 linguri maioneza

3 catei de usturoi trecuti prin presa

zeama de la o jumatate de lamaie

2 lingurite marar proaspat tocat marunt

 

Daca dovlecelul e foarte mare, il taiem intai in jumatate si scoatem semintele, pentru ca, la dovleceii mari sunt si seminte foarte mari si partea aceasta absoarbe foarte mult ulei la prajit. Daca insa dovleceii sunt mai mici, ii folosim asa cum sunt, fara a-i curata de coaja sau samburi si ii taiem in bastonase de 10 cm lungime si de grosimea unui deget. Separat, intr-un bol mare, amestecam oul, pe care il batem ca pentru omleta, cu cele 100g de faina si condimentele. Dam fiecare bastonas prin faina, apoi prin amestecul de oul, apoi prin parmesan si prajim bastonasele in ulei incins. Cum verificam daca uleiul a ajuns la temperatura potrivita pentru prajire? Avem 2 posibilitati: ori punem o scobitoare sau o frigaruie in uleiul incins si, daca se fac margelute de ulei in jurul ei, inseamna ca este perfect sau, punem cateva picaturi din amestecul de ou si daca acesta incepe sa se prajeasca instant, putem pune si bastonasele de dovlecei la prajit. Prajim bastonasele pana sunt rumenite pe ambele parti, apoi le scoatem pe hartie de bucatarie, ca sa absoarba excesul de ulei.

Pentru sosul tzatziki, spalam foarte bine castravetele (putem si sa il curatam de coaja, dar eu prefer sa il pun cu totul, mai ales daca este castravete de gradina) il taiem in jumatate, ii scoatem partea cu semintele folosind o lingurita si apoi fie il dam pe razatoare, fie il taiem cubulete mici din cutit. Amestecam toate ingredientele intr-un bol mare si cel mai bine este sa lasam sosul in frigider cateva ore – cu cat sta mai mult, cu atat e mai bun!

Alaturi de bastonasele de dovlecei putem face un hummus sau o feta grill, care se potrivesc foarte bine cand spunem #HaiSaMancamImpreuna o cina greceasca! :)

 




Lasa un comentariu

Nume si prenume
Adresa de e-mail
Comentariul tau


Regulament