Astazi am ales:

Ciorba de burta


Cu mare drag mi-as dori sa va pot spune ca o sa facem azi o “ciorba de burta ca la mama acasa”, dar nu e cazul :) Stiti de ce? Pentru ca mama mea nu a facut niciodata ciorba de burta, in ciuda faptului ca toti, dar absolut toti din familie o iubeam si am fi mancat-o cu drag la fiecare masa. Dar mama avea 2 teorii: pe cioba de burta e prea mult de lucru si placinte din aluat dospit... sa va faca bunica-ta :) Si cert este ca pe vremea copilariei mele, chiar ii dadeam dreptate pentru ca nu se gasea nicaieri burta gata curatata, taiata fidelute si chiar prefiarta, pentru a usura treaba gospodinelor, cum se gaseste acum. Insa imi aduc aminte cu drag ca tata avea niste prieteni arabi si ii invita foarte des la noi la masa. Si, intr-o discutie despre mancaruri traditionale romanesti, le-a zis de ciorba de burta, care este extraordinara si... a laudat-o pe mama ca face o super ciorba de burta :) Saraca, si acum imi amintesc cum schimba culorile curcubelului cand tata i-a invitat la ciorba! Daca aveti impresia ca s-a mobilizat si de rusine a facut, pentru prima data in viata ei ciorba sau ca s-a dat peste cap pentru asta... total gresit :)) Ne-a trimis pe mine si pe fratele meu la hotelul de langa bloc (asta noroc pe ea) si am cumparat o oala de 5 litri de cioba, pe care mama a mutat-o in oala ei, i-a zambit usor malefic lui tata si am mancat toti impreuna o super ciorba e burta, toata lumea lauda gospodina, mama isi primea laudele zambind, tata zambea si el, mandru de mama care stia si stie si acum sa iasa din orice situatie :)

Dar lucrurile s-au schimbat mult intre timp, tocmai pentru ca am preluat eu stafeta si, cand am inceput eu sa gatesc, burta gata feliata, spalata, curatata se gasea peste tot. Asa ca, incet incet am inceput sa ma specializez in ciorba de burta si a devenit un ritual in familie #HaiSaMancamImpreuna o ciorba de burta la Teo :) Sau poate e momentul sa va spun ca acasa, nimeni nu imi spune Teo, doar Dora si, in cazul lui mama, Doruta :) Asa ca azi, starnita de poza cu ciorba de burta postata pe Facebook de Alice, va invit #HaiSaMancamImpreuna o ciorba exact asa cum imi place mie :)

INGREDIENTE

Mai intai pregatim o oala mare, cu 6-7 litri de apa, in care punem la fiert carnea de vita si zarzavaturile. Morcovul putem fie sa il dam pe razatoare si sa ramana in supa, fie sa il fierbem curatat si taiat bucatai mari, iar apoi sa il scoatem. Mie imi place sa las si 1 morcov razuit, pentru o pata de culoare in ciorba :) Punem sare si piperul boabe, 2-3 foi de dafin si sa lasam supa sa fiarba, la foc mic, 3-4 ore, pana cand carnea este fiarta si avem o supa foarte concentrata. Mai completam cu putina apa daca e nevoie, ca sa avem la final minim 4 litri de supa. In timp ce fierb carnea si legumele, nu uitam sa spumam supa des, da? Cand supa e gata, o strecuram printr-o sita fina si o mutam intr-o oala curata, de minim 5 litri.

Cat fierba supa, ne ocupam de burta, pe care o spalam bine bine, in mai multe ape si o lasam in apa rece cu otet pentru a-i diminua mirosul specific. Apoi o scurgem din apa, o frecam bine bine cu sare grunjoasa si o mai spalam inca o data sub apa rece. Apoi punem burta la fiert, in supa de vita si fiind prefiarta nu trebuie sa o lasam foarte mult la fiert, cca 30 de minute ar trebui sa fie suficiente, dar ca sa fim sigure, mai bine mergem pe gustate :) Turnam in supa toata cantitatea de otet de pe gogosari, printr-o sita, apoi adaugam fidelute de ardei iute si gogosar murat. In ultimul clocot punem si usturoiul pisat si il lasam sa fiarba 1-2 minute cu supa, pentru ca, daca il adaugam numai la final, dupa ce am pus deja smantana, vom avea surpriza sa devina albastru :) Separat, intr-un bol mare, facem, un amestec din smantana, faina si galbenusurile de ou. Luam cate o jumatate de polonic de supa si il punem peste smantana, pana amestecul de smantana este cam la aceeasi temperatura ca si ciorba. Daca punem smantana si ouale reci, riscam sa se stranga in ciorba. La final, turam amestecul de smantana caldut peste ciorba, o mai dregem cu sare, piper si otet daca e nevoie.

Apoi, la final, nu ne ramane decat sa #HaiSaMancamImpreuna cu toti cei dragi o ciorba de burta care ne incalzeste burtica si sufletul :)  




Lasa un comentariu

Nume si prenume
Adresa de e-mail
Comentariul tau


Regulament