Astazi am ales:

Paste aglio, olio e peperoncino


Nu demult, la reteta de Tagliatelle cu somon afumat, va povesteam despre bunica mea, faimoasa deja Buni Sia si taieteii de casa pe care ii facea ea cand eram mici si pe care ii face si acum, cam de fiecare data cand ne face si supa de gaina. Pentru Buni nu exista supa de pui si nici concentrat pentru supa! Pentru ea exista doar supa de gaina, neaparat cu gaina batrana, adusa de la tara si asortata cu o multime de zarzavaturi. De obicei, supa de gaina merge mana in mana cu salata boeuf la noi acasa :) Cam asa se desfasoara lucrurile: intai Buni pune la fiert supa de gaina, la foc foarte mic, cu o tona de zarzavat :) Cat timp fierbe supa, repet, la foc foarte-foarte-foarte mic, pentru ca altfel “ face spuma si e tulbure s’apoi n-ai facut nimic!”, Buni pregateste taietii de casa, pe care ii intinde si ii intinde si ii intinde...ati prins voi ideea...cert este ca eu nu am vazut foaie mai subtire de taietei decat cea pe care o face Buni a mea cu sucitorul! O parte din aluat o taie taieteii patrati pentru supa – lascute – si o alta parte o taie taietei lati, pentru taietei cu branza.

Inspirata de Buni si sub atenta ei supraveghere am facut paste de casa. Nu cu sucitorul, ci cu masina de paste, pentru ca sunt sigura, niciodata nu voi intinde o foaie de aluat de paste mai subtire ca a ei, deci nu avea sens sa ma complic! In plus, masina de paste este foarte utila, o gasiti la orice magazin cu produse de menaj si o data ce faceti paste in casa si le mancati proaspete...e destul de greu sa va intoarceti la cele cumparate :) Daca aveti oua de casa, va sugerez cu mare drag sa le folositi, pastele vor avea o culoare mult mai fumoasa!

Ok, sa incepem deci sa facem paste de casa! Reteta de azi - Paste algio, olio e peperoncino - este inspirata de reteta postata de Alexandra pe Facebook folosind #HaiSaMancamImpreuna si este una dintre retetele mele preferate de paste: ingredientele foarte putine dar foarte pline de savoare, de aceea e si important sa folosim ingrediente de foarte buna calitate, da? In plus fata de reteta clasica, eu am adaugat si piper roz, care pe langa aroma lui speciala, da preparatului si o pata de culoare :)

INGREDIENTE

Sunt foarte multe retete de paste pe internet si o simpla cautare pe google va poate face sa credeti ca pastele facute in casa sunt ingrozitor de complicate si chiar nu as vrea sa va descurajati! Tocmai e aceea facem paste impreuna, dupa reteta simpla a lui Buni, fara ingrediente speciale, fara tehnici complicate, da?

 

Mai intai punem faina in mijlocul mesei/plansetei de lucru, apoi facem o adancitura in mijloc, astfel incat sa arate ca un vulcan. Punem ouale in mijlocul fainii si incepem sa amestecam usor, la inceput cu furculita, tragand faina dinspre mergini spre mijloc, in oua. Pe masura ce aluatul incepe sa se lege, il framantam cu mana si continuam sa framantam pana avem un aluat foarte bine legat si tare. Framantam aluatul de mana 10-15 minute.  Daca aluatul este prea uscat, mai punem putina apa, cativa stropi, nu mai mult de ½ lingurita o data. Daca aluatul este prea moale, mai pudram putina faina. Cu cat framantam mai mult aluatul de mana, cu atat va fi mai elastic, mai uniform si vom lucra mai usor cu el.

 

Cand aluatul ajunge la consistenta pe care ne-o dorim (va repet, este un aluat foarte tare, nu se compara cu aluatul dospit pentru paine, de exemplu) este foarte important sa il lasam sa se odihneasca, cel putin 45 minute, pana la o ora, in frigider, invelit foarte strans in folie alimentara. Daca il lasam sa se odihneasca, aluatul se relaxeaza si este mult mai usor sa il intindem.

 

Montam intre timp masina de paste pe blatul de lucru si apoi incepem sa intindem aluatul. Trebuie sa aveti rabdare cu acest pas: eu va recomand sa treceti aluatul de mai multe ori prin fiecare marime/treapta a masinii de paste, pentru un aluat cat mai fin. De obicei, eu il trec de mini 3 ori prin fiecare treapta de grosime a masinii de paste. Inainte de a trece aluatul prin masina, de fiecare data, il impatur in 3, exact asa cum vedeti in poza. Asta ne ajuta sa avem un aluat uniform, fara margini inegale si foarte fin. Apoi, cand avem foaia perfecta de aluat, luuuuuunga, frumoasa si foarte subtire, asa cum vedeti in poza, este momentul sa alegem ce dorim sa facem: spaghetti sau fettuccine/tagliatelle si trecem aluatul din nou prin masina.

 

O data ce aveti pastele facute, puteti sa le fierbeti imediat (pastele proaspete se fierb 3-4 minute in apa clocotind, cu putina sare) sau puteti sa le uscati pe hartie sau pe un uscator special pentru paste (sau pe un sucitor proptit intre doua scaune, asa cum facea Buni). Eu le-am fiert pentru reteta mea de paste aglio, olio e peperoncino. 

Punem 3 litri de apa la fiert si cand apa clocoteste punem sarea si pastele, apoi le lasam sa fiarba al dente, asa cum va spuneam 3 minute sunt suficiente pentru pastele proaspete. Intre timp, ne ocupam de sos: incingem intr-o tigaie uleiul de masline, punem usturoiul tocat foarte fin si il tragem la tigaie cateva secunde, amestecand des, pentru ca usturoiul sa nu se arda, pentru ca devine amar. Adaugam si ardeiul iute taiat foarte marunt si amestecam cateva secunde, apoi punem sare, piper si piper roz macinat. Adaugam si pastele fierte si 2-3 linguri din apa in care au fiert pastele, punem si patrunjelul verde tocat marunt si amestecam foarte bine.

 

Gata! Acum ii putem chema pe toti la masa! #HaiSaMancamImpreuna paste aglio, olio si peperoncino, cu paste facute in casa! Sunt absolut delicioase, un pranz sau o cina light si foarte rapid de pregatit! 




Lasa un comentariu

Nume si prenume
Adresa de e-mail
Comentariul tau


Regulament