FOOD FILM – Un film si o cina inspirata din film

In fiecare an la Transilvania International Film Festival sau cel pe care il cunoasteti (si eu personal il iubesc) ca TIFF, pe langa proiectiile numai una si una, pe langa atmosfera fabuloasa din oras, exista si o sectiune speciala dedicata mancarii – FILM FOOD. Pentru ca un film bun, savurat alaturi de o mancare buna, devine filmul perfect.

food on the go tiff

Adauga gust filmului cu Staropramen

Acesta este sloganul prietenilor nostri de la Staropramen si l-am simtit pe pielea noastra sambata, in cadrul evenimentului WEEKEND LA CASTEL, unde am mancat niste burgeri excelenti, “burgeri romanesti”, in aluat de scoverga, pregatiti de Chef D’Artagnan. Despre experienta noastra de sambata puteti citi AICI si mai ales puteti urmari vlogul nostru simpatic de sambata 🙂

Food on the go – Un film si o cina

Marti ne-am bucurat din nou de film, mancare buna si bere rece! Mai intai am fost la proiectia filmului “Food on the go” sau “Mancare la pachet”, iar dupa proiectie Darty a pregatit 4 retete delicioase, inspirate din film. Fiecarui preparat i-a fost alaturata una din cele 4 beri Staropramen: blonda, dark, granat si nefiltrata. Toate acestea s-au intamplat intr-o atmosfera linistita, la restaurantul Bricks, pe malul Somesului, in sunet de vioara si cu un pictor care imortaliza seara deosebita.

Sincer? A fost ca o cina la masuta unei trattoria in Venetia 🙂 De fapt, asta este si tema documentarului “Food on the go”: bucataria italiana adusa de emigranti in Americi si modificarile ei de-a lungul vremii. Despre adevarata pizza napoletana si “pizza americana” pe care o cunoastem azi, de la pastele cu sos de rosii din sudul Italiei, la spaghetti and meatballs, un preparat care nu are, de fapt, origini italiene.

Cum a fost ziua noastra de marti? Puteti sa o vedeti in vlogul de mai jos. Doar apasati PLAY si va luam alaturi de noi in aventura FILM FOOD ♥

Ce a gatit D’Artagnan inspirat din film:

  • PANZEROTTO CAPRESE – mini calzone prajit (calzone este o pizza inchisa), cu umplutura de mozzarella, busuioc si rosii. Este un preparat italo-american servit alaturi de berea Staropramen Blonda.

staropramen tiff

  • CIOPPINO sau o delicioasa tocanita cu fructe de mare (cozze, vongole, creveti, somon) cu un sos de legume si rosii. De la tocanita a lipst doar o felie de paine prajita, pentru a nu pierde nicio picatura de sos. Cioppino este un preparat italiano-american, alaturi de care merge perfect berea Staropramen Nefiltrata.

staropramen tiff

  • MILANESA NAPOLITANA – un preparat italo-argentinean servit alaturi de Staropramen Granat. Practic este un snitel de vitel, foarte subtire si foarte crocant, cu o crusta de parmesan, un sos de rosii aromat cu oregano, fulgi de cartofi prajiti si galbenus de ou. A fost preparatul pe care Sergiu l-a asteptat cel mai mult, fiind intrigat in primul rand de denumire “milanesa napolitana”. Nu a fost deloc dezamagit 🙂

staropramen tiff

  • SFOGLIATELLE – un desert italian specific regiunii Campania, cunoscut ca si “coada de homar” in America. Sfogliatella inseamna frunzulita sau straturi, de aici si denumirea desertului care seamana cu frunze suprapuse. A fost un desert pe care l-am asteptat foarte mult, alaturi de care somelierul ne-a recomandat Staropramen Dark.

staropramen tiff

Ideile care mi-au ramas in minte din documentarul FOOD ON THE GO:

  • italienii au fost greu acceptati in americi (atat in Statele Unite cat si in America Latina) iar mancarea a fost principalul vehicul pentru integrarea lor
  • italienii au fost uimiti de cantitatea de carne care se consuma in America si de pretul foarte mic al carnii, asa ca au inceput sa o integreze in dieta lor mediteraneana, axata pe fructe si legume. Asa s-au nascut foarte multe din preparatele pe baza de carne, de genul Spaghetti cu chiftelute, cunoscute la nivel mondial.
  • italienii au adus gratarele in Argentina. Asado, carnea fripta, a devenit astfel un simbol al argentinienilor.
  • au adus cu ei rasaduri de fructe, legume si vita de vie. Astfel au devenit antreprenori, vindeau fructele si legumele pe strada. Pentru ca blocau traficul si strazile si asa aglomerate, primariile din marile cartiere (Brooklyn, Bronx) au facut piete speciale, unde sa isi comercializeze produsele. Tarabele si afacerile de familie s-au transmis din generatie in generatie. In interviurile cu italienii nascuti in america, nepoti si stra-nepoti ai primilor emigranti, ei spun “Avem prieteni, nu clienti. Incercam sa ne invatam clientii cum sa gateasca produsele pe care le cumpara si incercam sa ne educam si pe noi insine in mod constant”. Asta mi-as dori sa vad si in pietele de la noi, asta asa, ca o nota personala.
  • in lumea asta mare, exista doua tipuri de pizza: pizza napoletana și imitatia de pizza napoletana 🙂
  • in Italia, italenii tineau foarte mult la regionalitate si la retetele specifice fiecarei zone. In America, nimanui nu ii pasa daca esti din Roma, Napoli, Toscana sau Calabria. Italienii au fost perceputi ca un intreg si au inceput sa se comporte ca atare, folosind mancarea pentru a-si reafirma identitatea nationala. De fapt, bucataria italiana a devenit o declaratie politica a emigrantilor italieni si a fost adoptata si transformata de-a lungul anilor, devenind o parte esentiala a bucatariei din America si din lume.

Astfel de serate sunt foarte dar FOARTE pe sufletul nostru. Asta numim noi o experienta culinara si culturala completa si sper ca v-am adus si voua o bucurie in sufletele de iubitori ai filmelor si ai gastronomiei. Multumim Staropramen ca ne-ati luat alaturi de voi in aceasta experienta frumoasa care a fost FOOD FILM LA TIFF.

staropramen tiff

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.