Prajitura cu ciocolata si marshmallows

prajitura cu ciocolata si marshmallows

Scuze pentru scurta pauza de la postat retete culinare, dar am fost si sunt bolnavioara. Nu am avut semen de niciun fel, nu am baut rece, nu am facut nimic dubios si totusi m-am trezit luni dimineata cu gatul umflat. Un pic asa, pe partea dreapta. O amigdala nebuna, m-am gandit eu, si am lasat-o in pace. Decat ca marti, tot la trezire, tot getul imi era umflat, desi gomboti cu prune n-am mancat, deci ceva era dubios. Am fost suspectata de oreion, ca asa sunt eu, nu ma stiu imbolnavi de bolile copilariei IN copilarie, mie imi place sa le lungesc si sa le fac la 30 de ani 🙂 Dar nu era oreion, numai o infectie nenorocita, tratabila cu o saptamana de antibiotic si alt pumn de medicamente. Apropo, daca stiti sfaturi populare si remedii naturiste pe tema asta, va rog sa le impartasiti cu mine, facem la schimb: eu va dau retete culinare faine, voi ma ajutati cu sfaturi de la bunica pentru amigdale vesele.

In situatia data, nu am prea gatit, nu am prea mancat de altfel si nu puteam sa va pun 5 retete diferite de ceai, asa ca am zis pas. Dar ieri m-am gandit eu ca in ceaiul ala parca parca ar merge si niste biscuit. Si cum eu nu stiu face lucrurile cu jumatati de masura, nu am luat biscuitele si l-am inmuiat in ceai, ci l-am macinat in blender si l-am folosit la o super prajitura, cu aluat crocant, gen biscuite, numai bun de ceai, lapte cald si… daca nu e chiar indicat… ce? Pai nu pot eu ca om (vorba lui Cristi Gog) bolnav sa ma rasfat cu ce am chef? Ba pot si asta am si facut! Si ca sa fie meniul complet, am pus si ciocolata, din aia de imi place mie, numa buna de facut fondue si marshmallows, ca stiti ca sunt fan si le-am folosit cu mega succes la fondant din marshmallows sau la una dintre retetele cele mai dragi voua si mie: batoane snickers facute in casa 🙂

Ingrediente pentru o tava de 20×15 cm (tava cea mai mica din setul de copt):
– 250g unt moale (la temperatura camerei)
– 300g zahar
– 2 oua mari
– 2 lingurite esenta de vanilie (sau o fiola esenta de vanilie)
– 350g faina
– 100g biscuiti graham macinati prin blender
– 1 pliculet praf de copt
– ¼ lingurita sare (o prize de sare)
– 250g banuti de ciocolata (sau ciocolata taiata grosier)
– 2 maini bune de mini-marshmallows (daca nu gasiti decat mari, le taiati voi frumusel cu foarfeca 🙂 )

prajitura cu ciocolata si marshmallows

Mai intai incingem cuptorul la 180° sau la o treapta de mijloc la cuptoarele pe gaz. Tava nu trebuie unsa, pentru ca fiind un aluat pe baza de unt, nu se lipeste de tava. Astea fiind pregatite, amestecam untul cu zaharul pana avem o spuma si zaharul nu se mai simte aproape deloc. Punem apoi cele doua oua si vanilia, amestecam. Urmeaza sa punem faina cernuta impreuna cu praful de copt si biscuitii dati prin blender. Amestecam pana avem un aluat omogen, care nu se lipeste de maini. Punem ¾ din aluat in tava si il nivelam cu degetele. Dam tava la cuptor 15 minute, pana aluatul e usor rumenit.

prajitura cu ciocolata si marshmallows

Peste aluatul usor rumenit punem banutii de ciocolata, cat de uniform putem si desupra mini-marshmallows. Peste toate astea punem restul de aluat, in bucati, din loc in loc. Dam din nou tava la cuptor alte 15 min sau pana bucatile de aluat sunt aurii. Nu va faceti griji daca aluatul nu e tare, nu inseamna ca e necopt, dar fiind un aluat de biscuit, se comporta exact ca si biscuitii, se intareste pe masura ce se raceste.

prajitura cu ciocolata si marshmallows

Dupa ce lasati prajitura cu ciocolata si marshmallows sa se raceasca, o taiati in bucati, bucatele sau bucatoaie, in functie de cat de pofta va e 🙂 Puteti folosi ciocolata de lapte sau ciocolata amaruie sau chiar ciocolata alba, orice va place voua. No, astea fiind scrise, va pup si astept sa imi spuneti ce v-ar spune bunica voastra sa faceti cand va doare rau gatul.

prajitura cu ciocolata si marshmallows

prajitura cu ciocolata si marshmallows

prajitura cu ciocolata si marshmallows

prajitura cu ciocolata si marshmallows

prajitura cu ciocolata si marshmallows

44 Comments

  1. Anca B.

    Am trecut-o pe lista, clar, sar’na pentru reteta si sper sa te faci bine cat mai curand, multa sanatate! Te pup, Teo!

    • Multumesc, scumpa, sunt pe calea cea dreapta, cu un pic de ajutor de la antibiotice, ca altfel nu se mai putea 🙂

  2. Daniela

    Iti doresc sanatate multa. Pe mine cand ma doare gatul iau sirop ayurvedic(coughendsirop ii spune – http://www.ayurmed.ro/products/Coughend-F%C4%83r%C4%83-Zah%C4%83r.html) din Cora de la magazinul naturist. E foarte eficient.

  3. Teodora

    Draga mea ,
    Cel mai bun leac împotriva amigdalelor inflamate este sarea grunjoasa. Dacă suporti pui sare pe deget si apesi amigdalele cât poți de tare. Se vor sparge si vei scapă de infectie f repede. Apoi faci gargara cu ceai de musetel.Acesta este leacul bunicii Julieta care ne vindeca pe toți cât ai bate din palme! Sănătate multă îți doresc!

  4. M-as rasfata si eu cu asa bunatate! :)))

  5. Hi Teo,
    Prajitura ta arata nemaipomenit,deja salivez numai cand o vad cum arata in poza.De gust nu mai vorbesc.Felicitari,ai niste retete minunate si le fac mereu cu drag desi sunt tare departe de casa.Apropo de gat,eu stiu de la bunica mea desi nu este prea placut,dar e bine sa le faci o frectie la amigdale cu gaz de cateva ori si sa stii ca lucreaza.Mama facea si ea cand o durea rau gatul si ii trecea.Depinde de tine daca vrei sa incerci sau nu.Daca nu, de ce nu te muti aici in Arizona ca noi stam in tricou si pantaloni scurti in luna februarie.Sanatate multa iti doresc,sa te refaci cat mai repede si sa continui sa ne rasfeti numai cu prajituri minunate.Si inca ceva,ti-am mai lasat un mesaj in care te rugam daca poti sa postezi si reteta de piersicute umplute cu crema cum gaseam odata in cofetarii? Poate nu ai avut timp sa il citesti ca stiu ca esti foarte ocupata,dar daca poti mi-ar face o placere deosebita sa am aceasta reteta.
    Te pup de aici de departe si iti doresc numai bine.

    • Diana, multumesc de gandurile bune si am retinut cu reteta de piersici, numai ca e foarte mult de lucru pe ea si nu am apucat sa o fac 🙂 dar in saptamanile care urmeaza sper sa reusesc intr-un weekend sa o “produc”. Te pup si bucura-te de caldura din Arizona, eu am stat in California o vreme…and it was goooood!!! Numai in flip-flops toata ziua <3

  6. Monica

    Se freaca 1 lingura miere de albine cu 1/2 lingurita scortisoara macinata si cateva picaturi de lamaie.Din acest amestec se ia cate o lingurita-doua,fara a consuma nimic dupa -nici lichide,nici mancare-cel putin o ora-o ora si jumatate.Se poate lua de doua-trei ori pe zi cate o “doza” , fiind o alternativa foarte eficienta si naturala la bomboanele medicinale cu multe reclame.

  7. hmmmm ce binearata.

  8. Valeria

    Multumim pentru minunatele retete cu care ne bucuri de fiecare data.
    Pentru problema ta cu gatul, poti face gargara cu solutie salina (sare de bucatarie dizolvata in apa calduta), de cateva ori pe zi, dupa care nu mananci sau bei nimic cam 15/30 minute. Sanatate multa

  9. Adriana

    Buna,
    La schimb iti ofer urmatoarele leacuri din tolba bunicii:
    1. cartof crud cu coaja spalat bine de pamant, zvantat de surplusul de apa, dat pe razatoare si stropit cu putin alcool sanitar. Intr-o batista ceva mai maricica asezi cartoful ras pe care-l pui in jurul gatului dupa care infosori un prosop mare si-l tii o noapte intreaga. Vei observa a doua zi o calmare a gatului si-ti permite sa inghiti alimente fara sa mai ai dureri.
    2.daca faci febra cel mai bun antipiretic este : intr-o ceasca de ceai pui ceai de tei usor caldut adaugi miere de albine cat doresti de dulce si o lingura de otet de mere (ideal cel preparat in casa ca-i cel mai sigur);dupa 15 min. febra va scadea (garantat 100%)testat si pe copilul meu cand cele o multime de siropele nu faceau nimic in afara de faptul ca-mi cheltuiau banii.
    3.bunicul meu imi dadea intr-o lingurita cu zahar cativa stropi de gaz lampant. Tineam in gura acel zahar pana se topea iar a doua zi nu mai aveam nicio durere in gat(imi reluam activitatea de crantanit turturii) In plus imi masa gatul cu acel gaz lampant. Din pacate azi e mai greu de procurat, eu am reusit la o benzinarie din Ploiesti sa fac rost de acest gaz.
    Multa sanatate iti doresc si sa te faci bine cat mai repede!
    Cu drag,
    Adriana

  10. Elena A.

    Intai iti doresc insanatosire super-grabnica…Cat despre ce imi facea mie mama cand ma durea gatul…nici acum nu vreau sa ma mai gandesc….ATENTIE: Introducea degetul aratator in sare din aia mare( vorba aia, de tramvai) si pe urma imi freca amigdalele ….si nu iti spun ….ce senzatie era…..mai avea si niste degetele micute si groase…..Hahahahahaha

  11. Lubita

    Pfiuu,mi-am incurcat limba la marsh…si pana la urma tot nestiutoare am ramas!!ei,nu-i nimic trebuie sa fie ceva bun daca tu esti fan!!
    Sanatate multa si weekend minunat!!

    • Lubita draga, le gasesti la orice magazin si hypermarket, exact sub denumirea asta “marshmallows” si sunt un fel de caremele foarte moi, cu gust de bezea

  12. loredana

    SALUT TEO pentru durerea de gat mama mea imi incalzea putina sare o punea intr un saculet si apoi saculetul il punem pe gat pina cind se racea sarea ,mie imi facea foarte bine sper sa te ajute si pe tine !!! SANATATE MULTA!!!

    • multumesc mult mult de sfat! vad ca toate sfaturile voastre au ceva legat de sare grunjoasa, asa ca am folosit-o si eu cu succes, la gargara, incalzita si pusa in saculet etc 🙂

  13. Vai mai Teo pai de astea faci tu? asta e food porn zau de nu! si ce de fantezii provoaca prajitura asta, nu numa asa… ma razbun eu in weekend 😀 acum e sesiune si mananc paine unsa cu cutitu ca n-am vreme de gatit. 😀

    • imi cer scuze :))) dar sincer…chiar asta mi-a fost intentia, sa va starnesc papilele gustative :p pupici si spor la invatat, sa treaca sesiunea cu bine!

  14. Ce bunatate de prajitura!

  15. Servus, Teo, cu ce pot inlocui biscuitii graham? Ca nu am gasit la magazinele din zona si la hypermarket nu am ajuns. Si am folosit unii cu unt si cred ca au fost prea moi ca a iesit aluatul destul de moale si destul de mult, a trebuit sa folosesc o tava de aprox 20 x 25-30 cm, nu mai stiu exact cat are. In rest, prajitura e bestiala!! :* Mersi!!

    • Cris, nu conteaza biscuitii folositi, dar sigur ca cei petite beurre de exemplu, sunt mai moi. In locul celor graham se pot pune biscuiti digestivi, aia digesta sau cum le zice, de sunt la pachet in orice magazin de cartier sau biscuitii populari, cei folositi in mod normal la salamul de biscuiti 🙂 ma bucur tare ca ti-a placut prajitura!

  16. gavris camy

    eu pot sa-ti ofer un remediu de-a bunicii verifiocat:gargara cu petrol curat.efect garantat si de durata.multa sanatate.

  17. Tocmai am scos prajitura din cuptor, arată demential! Mai greu cu asteptatul sa se raceasca..dar deh, cadou de Valentine’s day pt sotul meu 🙂 am cam exagerat cu marshmallows-urile, dar nu cred ca e un issue 🙂 multumim de reteta!

  18. Arata foarte bine. Merita incercat.

  19. Oltean Iulia

    Buna Teo,

    am facut prajitura marshmallowana aseara si a iesit super buna..blatul de biscuiti cu unt face toti banii 🙂
    wee fain!

  20. Un pahar cu apa in care pui 2linguri sare si jumate de lamaie stoarsa. Faci gargara de cate ori suporti. Are gust rau dar face bine.testata:-)numai bine

  21. Teodora

    Buna Teo, am si eu o intrebare: Pot sa inlocuiesc banutii de ciocolata cu finetti?Mersi

  22. Gata, azi o pun pe mama sa imi faca.
    Arata extraodrinar de bine.

  23. Cristina

    Buna Teo! pentru o tavă cu marimile 39X27cm cum ar trebui sa combin cantitătile? sa dublez cantitatile?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.