French Cruller – Gogosi frantuzesti

gogosi frantuzesti

“Ohhh-la-la” sau “mais oui, mais oui” sau “Vive la France!”…nu stiu cum sa imi exprim altfel bucuria ca Saptamana Frantuzeasca- – Rafinament Frantuzesc a revenit la LIDL! Daca data trecuta v-am dezvaluit secretele mele pentru un Platou de branzeturi, atat pentru varianta de zi cu zi cat si pentru ocazii speciale dar si Reteta de Quiche Lorraine a celebrei JuliaChild, azi vorbim despre desert!

gogosi frantuzesti

French Cruller sau Gogosi Frantuzesti este reteta noastra de azi, care, in ciuda numelui, nu este de origine frantuzeasca 🙂 Denumirea de “cruller”: vine din olandezul “kruller” care inseamna “a rasuci” si crullerul poate fi din aluat dens, rasucit, pudrat cu zahar, ca si “Minciunelele” noastre. Dar French Cruller, gogoasa frantuzeasca, este pe baza de pâte à choux aluatul pe care il stim de la profiterol, Croquembouche sau choux a la creme – un aluat care contine unt, apa, faina si oua. Doar ca gogosile nu sunt coapte, ci prajite in baie de ulei si acoperite apoi cu o glazura foarte fina, cu miere.

gogosi frantuzesti

Ingrediente pentru 15 bucati
Timp de preparare: o ora, dificultate medie

– 250ml apa
– 85g unt irlandez Milbona
– 10g zahar Castello
– ¼ lingurita sare Castello
– 135g faina
– 3 oua mari + 2 albusuri
– 300ml ulei Promienna pentu prajit
Ingrediente pentru glazura:
– 150g zahar pudra vanilat Castello
– o lingura (15g) miere
– 3 linguri (45ml) lapte Pilos

gogosi frantuzesti

Punem pe foc, intr-o craticioara cu fund dublu, untul, apa, zaharul si sarea. Cand apa incepe sa clocoteasca si untul este topit, punem faina, in bloc (adica toata o data) si amestecam vartos cu telul. Lasam totul pe foc, la foc mic, 5-6 minute, pana aluatul incepe sa formeze o pelicula pe fundul craticioarei cand amestecam. Tragem de pe foc si lasam aluatul sa se racoreasca putin. Adaugam apoi ouale, unul cate unul, amestecand bine cu telul sau mixerul dupa fiecare. Adaugam apoi si albusurile, batuta usor. Amestecam bine, pana avem un aluat foarte fin, fara niciun fel de cocoloase.

gogosi frantuzesti

Mutam aluatul intr-un pos, cu dui in forma de stea. Incingem intr-o craticioara uleiul si pana uleiul este bine incins, taiem 15 patrate din hartie de copt (10×10 cm) si spritam cerculete de aluat pe fiecare. Nu trebuie suprapuse la capat mai mult decat este necesar, vor sta bine lipite, nu va faceti griji. Punem apoi gogosile la prajit, cu hartia de copt in sus. Dupa cateva secunde, veti vedea ca e foarte usor sa desprindeti hartia de copt folosind o penseta. Lasam gogosile sa se prajeasca, pana sunt frumos rumenite pe ambele parti. Nu le prajiti la foc foarte mare, riscati sa fie foarte rumene la exterior si sa ramana nefacute la interior. Apoi, cand sunt fierbinti, le dam prin glazura, pentru care amestecam toate ingedientele, laptele fiind caldut, pentru ca zaharul sa se topeasca complet si sa nu se simta granule in glazura.

gogosi frantuzesti

gogosi frantuzesti

Sunt de departe cele mai fine, pufoase, “care se topesc in gura” gogosi pe care le-am mancat vreodata! Vi le recomand din toata inima mea, merg perfect langa un ceai sau o cafea amara, sunt dulci dar nu exagerate, iar daca nu doriti sa faceti glazura, puteti pur si simplu sa le pudrati cu zahar. Un deliciu! 🙂 Sa va fie de cel mai bine!

gogosi frantuzesti

gogosi frantuzesti

10 Comments

  1. Adriana

    Nu apare cantitatea apei

  2. claudia

    De-abia astept sa le fac,Teo!!!!!

  3. Tare interesanta reteta , asa c-am retinut-o-n carnetelul meu 🙂

  4. Cristina

    Buna,am facut si eu dar din pacate cand am pus pe hartie mi s-a lasat aluatul,si nu a mai iesit forma care trebuia:( ai idee de ce?multumesc:)

  5. Imi place tot ce faci si te urmaresc cu interes. Am incercat si eu ciorba falsa de burta si e foarte gustoasa si painea dar nu mia iesit mie,nu prea imi iese painea in general. Mult succes in continuare.

    • Iti multumesc, Alina! Ma bcuur tare ca imi incerci reteta. Cat despre paine, eu zic sa nu te dai batuta, ca tot o sa iasa. Si si cand iese….o sa vezi ce bine o sa te simti!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.