Tort Cifre – Tort aniversar

Tort Cifre sau Cream Tart este tortul aniversar pe care am ales sa il pregatim impreuna pentru a sarbatori 12 ani de Teo’s Kitchen!  Da, sunt 12 ani de la prima reteta publicata pe ceea ce a fost Teo’s Kitchen in 2007 – gospodini.blogspot.com. Un blog inceput pe un domeniu gratuit si transformat ulterior intr-unul dintre cele mai iubite bloguri din Romania. Anul trecut am pregatit Prajitura Ora X, cu muuulta ciocolata (click pentru a accea reteta)!

tort cifre

Cu siguranta nimic din toate astea, din colaborarile frumoase pe care le-am avut cu brand-uri mari si foarte mari, din faptul ca am transformat o pasiune intr-un job si am avut parte de niste experiente exceptionale, nu ar fi fost posibile fara voi. Asa ca, din inima mea toata, va multumesc ca mi-ati incercat retetele, ca mi-ati scris comentarii frumoase, ca mi-ati fost alaturi in toti acesti ani.

tort cifre

Multumirile poate (sau sigur) trebuie sa mearga si catre familia mea, care m-a sprijinit in tot ce am facut si mai ales catre Bunutu’, care m-a ghidat mereu si nu m-a lasat niciodata la greu, asa cum ne-a promis fiecaruia dintre noi. Dar cel mai mult si mai mult, imi multumesc MIE. Da, MIE, oricat de ciudat ar suna. Imi multumesc ca nu am renuntat, indiferent cat a fost de greu sau uneori aproape imposibil. Uneori am gatit plangand, pentru ca viata mea personala era un haos, dar blogul trebuia sa ramana in picioare. Alteori am muncit pana am lesinat (la propriu) in bucatarie. M-am ridicat si am luat-o de la capat. Mereu! Am invatat sa fac poze, sa filmez, sa postez, sa ma ocup de social media, sa scriu texte, sa editez video si foto, sa imi fiu propriul manager, contabil, pr si…in acelasi timp mama lui Luca si acum mama Lunei. A fost si este greu. Dar imi multumesc mie ca am invatat ca „greu” e doar un cuvant, pe care mintea mea a invatat sa il foloseasca drept combustibil si sa continue sa lupte. Oricat e de greu, de nedrept, uneori dezamagitor. O sa continui munca mea pentru ca Teo’s Kitchen este o parte din mine si nu ma vad facand altceva. Si promit sa va iau cu mine in drumul meu, mereu si oriunde as merge de acum incolo. 🖤

tort cifre

Tort Cifre pare un tort destul de complicat de facut si…chiar este. Dar misiunea mea cu aceasta reteta, cum a fost cu toate retetele publicate vreodata pe blog, este sa fac lucrurile complicate sa para foarte simple. Asftel si voi incercati retetele si va ies foarte bine pentru ca sunt explicate in super detaliu, fara pasi ascunsi si “secrete neimpartasite”. Asa ca va las mai jos tot ce trebuie sa stiti despre reteta de Tort Cifre, ca sa va iasa excelent! 🖤

tort cifre

Tort Cifre – Tot ce trebuie sa stii despre reteta

  • Faina de migdale iau de pe ro sau de la Solaris. Puteti insa sa o pregatiti voi: dati migdale fara coaja prin blender, cateva secunde, pe functia pulse. Nu macinati prea mult cu blenderul pentru ca va iesi uleiul din migdale si obtineti o pasta mai degraba decat o faina. Asa ca, putine migdale o data, pe functia pulse. Apoi, daca faina e umeda, o intindeti in strat subtire pe o hartie de copt si o lasati sa se usuce 1-2 zile.
  • Untul trebuie sa fie foarte rece, de la frigider. Tocmai pentru ca este un aluat pe baza de unt, trebuie sa lucram foarte repede cu el, pentru ca, de la caldura mainilor, se inmoaie si nu se poate lucra iar cifrele nu isi pastraza forma. Lucram cu aluatul rece, cat de repede putem.
  • Este foarte important sa intepam aluatul cu furculita INAINTE de a taia cifrele, pentru ca se vor deforma daca intepam aluatul o data ce e in tava. Intepam aluatul pentru ca acesta sa ramana plat si sa sa nu se deformeze la copt sau sa faca „bule” de aer.

tort cifre

  • Cifrele le-am listat de AICI (click pentru a accesa site-ul) pe hartie simpla, apoi le-am decupat din carton.
  • Florile comestibile, care fac retata de Tort Cifre extra speciala le-am luat de la El-Dor plant.
  • Chiar daca alegeti sa coaceti blatul din timp (cu o zi inainte de a-l umple) si sa pregatiti crema, nu asamblati tortul decat inainte de servire cu minim 2 ore, pentru a arata cat mai fresh.
  • Daca dori o crema de ciocolata, pur si simplu inlocuiti smantana dulce (frisca) cu Nutella. Amestecati Nutella si mascarpone cu mixerul pana aveti o crema pufoasa si omogena.
  • Pentru pos am folosit un dui rotund, cerc. Daca nu aveti pos, puteti pune crema intr-o punga rezistenta pe care o taiati la un colt.
  • Smantana dulce pentru frisca trebuie sa fie FOARTE RECE, de aceea e important sa o dam la congelator 10 minute inainte de folosire.

tort cifre

Tort cifre – ingrediente pentru blat (pentru tort de 2 cifre. Pentru tort cu o cifra, injumatatiti cantitatile din reteta)

  • 300g faina
  • 250g faina de migdale
  • 250g unt foarte rece (unt 82% grasime)
  • 2 oua
  • 50g zahar pudra

tort cifre

Tort cifre – ingrediente pentru crema

  • 400ml smantana dulce pentru frisca
  • 400g mascarpone
  • 100g zahar pudra
  • esenta de vanilie dupa gust

tort cifre

Cum pregatim blatul pentru Tort Cifre? Punem in robotul de bucatarie (sau framantam cu mana) untul taiat cubulete, faina, faina de migdale, zaharul. Amestecam pe functia pulse pana avem un aluat ca un pesmet. Adaugam ouale si amestecam rapid pana avem un aluat legat. Impartim aluatul in doua parti egale, formam doua discuri de aluat, le invelim in folie alimentara si le dam la rece minim 30 minute inainte de folosire.

tort cifre

Incingem cuptorul la 180°C. Lucram cu o parte de aluat o data. Intindem aluatul pe masa tapetata cu faina, intr-un strat de 5mm grosime. Lucram cat putem de repede cu aluatul, pentru ca acesta sa ramana rece. Intepam foarte bine aluatul cu o furculita. Decupam cele doua cifre (doua cifra „1”) cu ajutorul unui cutitas foarte bine scutit. Asezam cifrele in tava, pe hartie de copt. Folosim tava cuptorului, pentru a fi siguri ca ne incap ambele cifre. Introducem tava pe gratarul dim mijloc al cuptorului. Coacem 12-15 minute sau pana sunt usor rumenite pe margini. Le lesam sa se raceasca foarte bine, fara a le atinge, pentru a-si pastra forma. Procedam la fel si pentru cifra 2.

tort cifre

Cum pregatim crema pentru Tort Cifre? Cat timp blatul se raceste, pregatim crema: punem intr-un vas incapator mascarpone, smantana dulce, zaharul pudra, vanilia. Amestecam cu mixerul la viteza mare 8-10 minute sau pana avem o crema pufoasa. Dam crema la frigider pana la folosire.

tort cifre

Pentru asamblare, alegem un platou suficient de mare pentru a incapea ambele cifre. Punem crema intr-un pos cu dui rotund. Fixam cifrele pe platou folosind putina crema. Decoram fiecare cifra cu crema, apoi acoperim cu al doilea blat si inca un strat de crema. Decoram…dupa cum ne dicteaza inimioara 🖤

tort cifre

 

 

 

10 Comments

  1. Nu iese cam tare? Doar ce l am făcut și am impresia ca aceste foi nu se vor înmuia.

  2. Ionela

    Buna ziua!
    Mai trebuie adaugate cateva specificatii: blatul trebuie sa fie lasat doar pana incepe sa se rumeneasca marginea, daca apuca sa se rumeneasca si foile, atunci devin tari.Din cauza aceea i s au parut tari si doamnei care a comentat.Este un aluat foarte pretentios si f greu de lucrat cu el.Mai trebuie specificata dimensiunea cifrelor pe care le ati folosit, altfel nu o sa fie suficienta compozitia.Eu am intins aluatul si l am decupat direct pe hartia de copt.Oricat ai lucra de repede cu el, se inmoaie si e imposibil sa l ridici de pe masa.Mie mi a iesit f bn, dar am mai facut prajituri cu aceste foi si am stiut cum sa ma organizez si sa caut solutii.Pentru cineva care nu face aceste lucruri de obicei, este un tort cam complicat..asta doar din cauza blatului.

    • Buna ziua!
      Am specificat in reteta ca acestea se tin la cuptor 12-15 minute sau pana sunt usor rumenite pe margini. Tot in text am lasat un link exact cu cifrele folosite de mine, tocmai pentru a putea fi descarcate si de cei care doresc sa incerce tortul. Se observa ca sunt pe A4, insa dimensiunea poate fi mai mare sau mai mica, in functie de preferinte.
      Trebuie doar putina atentie si totul iese perfect, la fel ca orice reteta de cofetarie.

    • Irina

      As vrea sa încerc rețetă dar am câteva întrebări. Nu cred ca mai e valabil link-ul pentru cifre; am impresia ca o cifra nu e chiar cât o pag A4, ci mai mica? Un sfat despre dimensiuni? Dacă pregătesc blaturile cu o zi, doua, înainte, acestea trebuie neapărat sa stea la frigider sau pot rămâne la temperatura camerei? Mulțumesc!

      • Salut, da, sunt un A4. Blaturile pot sa ramana si la temperatura camerei, atata vreme cat nu este foarte cald.

  3. Alexandra

    Și blaturile la ce temperatura se coc?…

  4. Mădălina

    Cu ce as putea întări crema ? Am pus 400ml de smântână și 500 mascarpone,dar nu mi se leagă ca sa o pun pe blat. Va rog ,ce as putea face ??

    • In caz de urgenta se poate folosi gelatina. Smantana si mascarpone trebuie sa fie reci pentru a se lega crema cat mai bine. In special la smantana este esential acest lucru.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.