Clafoutis cu cirese

clafoutis cu cirese

Dragii si dragele mele, azi avem in “program” reteta de “Clafoutis cu cirese” pentru ca sarbatorim Saptamana Franceza la Lidl si, printre atatea minunatii de branzeturi, mezeluri si alte fineturi, m-am gandit ca o reteta clasica frantuzeasca vine la fix! In plus, ciresele sunt in plin sezon, deci trebuie sa ne bucuram si de ele, nu?

Clafoutis cu cirese este o reteta originara din regiunea Limousin a Frantei si, desi ciresele negre sunt traditionale in aceasta reteta, se pot folosi si alte fructe, in functie de sezon sau preferinte: zmeura, afina, caise, prune, nectarine sau piersici, pere, mere. Desi modul de preparare si ingredientele pentru crema sunt aceleasi, cand se folosesc alte fructe in afara de cirese, reteta devine din Clafoutis, Flaugnarde. Ce presupune reteta de Clafoutis cu cirese? Foarte simplu: fructele bine spalate se aseaza intr-un vas uns cu unt si pudrat cu zahar, apoi se toarna deasupra o compozitie pe baza de oua, lapte si smantana dulce, se coace totul la cuptor si apoi se pudreaza cu zahar. In reteta clasica, la fel ca si in varianta mea de azi, nu se scot samburii de la cirese, pentru ca acestia contin amigdalina, aceeasi substanta pe care o gasim si in esenta de migdale. Asa ca, samburii din cirese dau o aroma deosebita desertului. Daca doriti totusi si ii indepartati, nu uitati sa adaugati in compozitie si un sfert de lingurita de esenta de migdale 🙂

clafoutis cu cirese

Pentru Saptamana Franceza Lidl am pregatit si alte retete delicioase, va invit sa le incercati si pe restul!

Platou de branzeturi – pentru ca vara organizam cele mai multe petreceri acasa, cele mai multe mese in familie, cele mai multe cine tematice si platoul cu branzeturi este nelipsit de pe mesele festive si degustarile de vinuri pe care le organizam acasa, cu prietenii.

platou de branzeturi

French Cruller – Gogosi frantuzestigogoasa frantuzeasca, este pe baza de pâte à choux aluatul pe care il stim de la profiterol, Croquembouche sau choux a la creme – un aluat care contine unt, apa, faina si oua. Doar ca gogosile nu sunt coapte, ci prajite in baie de ulei si acoperite apoi cu o glazura foarte fina, cu miere.

gogosi frantuzesti

Quiche Lorraine (reteta Juliei Child)O tarta cu aluat frantuzesc, sfarmicios, pe baza de unt (pate brisee) cu umplutura de oua, smantana dulce si bacon. Desi unele retete (si chiar si eu folosesc uneori cascaval) in reteta Juliei Child nu este prezent cascavalul si, din cercetarile mele, se pare ca nici nu este in reteta originala. Sigur, va iese tot un Quiche daca folositi cascaval, dar nu un Quiche Lorraine! Pentru umplutura puteti folosi si altele, pe langa bacon, asa cum am adaugat eu ceapa verde si patrunjel, dar incercati sa nu exagerati, pentru ca tarta va fi mult prea incarcata.

quiche lorraine

Branza Brie la cuptor – Da, cu riscul de a ma repeta…iubesc branza, cu cat mai “puturoasa” cu atat mai bine! Brie este o branza moale, din lapte de vaca, care sta ascunsa sub un strat de mucegai alb, comestibil si absolut delicios, denumita dupa regiunea Brie, din Franta. Mie imi place in mod deosebit cu putina miere, nuci, salam uscat si, bineinteles, dulceata de smochine.

quiche lorraine

Acum sa trecem la “oile noastre” de azi, adica Reteta de Clafoutis cu cirese! Ingredientele sunt suficiente pentru 8-10 portii si eu am folosit un vas ceramic de 10x20cm.

Ingrediente:
– 400g cirese amare
– 60g faina Castello
– 80g zahar tos Castello
– un praf de sare Castello
– 3 oua mari
– 180ml lapte Pilos
– 60ml smantana dulce Pilos
– 5ml esenta de vanilie Castello
– zahar pudra Castello pentru garnisit 

clafoutis cu cirese

Incingem cuptorul la 180ºC, ungem forma de copt cu unt si o tapetam cu zahar tos. Spalam bine ciresele si, fara a le scoate samburii, le asezam in tava si le pudram cu 2 linguri zahar. Intr-un bol amestecam faina, zaharul si sarea. Separat batem foarte bine ouale, pana fac spuma. Intr-o cana amestecam laptele si smantana dulce.

clafoutis cu cirese

Peste oua, punem alternativ amestecul de faina si cel de lapte, incepand si terminand cu amestecul de faina: punem jumatate din amestecul de faina, amestecam, apoi  laptele si smantana dulce, amestecam din nou, iar la final restul de faina si esenta de vanilie. Amestecam bine pana avem un aluat de consistenta celui pentru clatite. Turnam amestecul obtinut in forma de copt, peste cirese si dam la cuptor 35-45 minute sau pana compozitia e bine legata si are o crusta aurie. Daca mijlocul inca pare putin gelatinos dar marginile sunt foarte bine coapte, le puteti acopeti cu o folie de aliminiu, apoi sa dati din nou tava la cuptor, pentru a se coace si mijlocul.

clafoutis cu cirese

Clafoutis cu cirese se serveste caldut, pudrat cu zahar si, daca doriti, alaturi de un glob de inghetata de vanilie sau frisca proaspat batuta. Sper ca v-a placut reteta si neaparat o veti incerca in sezonul cireselor!

 clafoutis cu cirese clafoutis cu cirese

 

4 Comments

  1. Cum poti avea autocontrol la vederea acestor retete? Vreau, nu vreau, ma pun pe ingrasat.

  2. Cum poti avea autocontrol la vederea acestor retete?

  3. Servus Teo! Oare pot face reteta asta si cu visine congelate? Ce ai schimba ca sa iasa? Te pup!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.