Budinca de Pandoro

Azi facem o reteta cu iz de Craciun – Budinca de Pandoro!

budinca de pandoro

Cred ca nu e un secret pentru nimeni ca iubesc Craciunul! Toamna si Craciunul sunt perioadele mele preferate din an! Toamna incepe in casa noastra pe 1 septembrie. Asta pentru ca o iubesc atat de mult si TREBUIE sa ii acord cele 3 luni cuvenite, pline de decoratiuni de toamna si dovleac copt! Daca nu ati vazut inca vlog-ul si articolul “Decoratiuni de toamna pentru casa”, va invit cu mare drag sa il urmariti AICI

Iar pe 1 decembrie, in casa noastra vine Craciunul! Cu brad, colinde, decoratiuni, coronite si TOT tacamul! Da, stiu, unii spun ca este mult prea devreme. Dar asta e, iubesc Craciunul si il vreau in casa mea cat mai mult. Si cred ca o luna de Craciun nu este chiar atat de mult! Nu?

budinca de pandoro

Budinca de Pandoro – de ce este o reteta pe care o iubesc!

  • Se pregateste foarte usor, cu doar cateva ingrediente.
  • Este o combinatie delicioasa intre gustul de cozonac si gustul de crema de zahar ars. DE-LI-CIOS!!!
  • Budinca de Pandoro se poate consuma calda, imediat ce e scoasa din cuptor, alaturi de un glob de inghetata sau rece, dupa ce a stat cateva ore bune al frigider. E minunata oricum!

budinca de pandoro

Budinca de Pandoro – Panettone sau Pandoro?

Ambele – Panettone si Pandoro sunt produse nascute si crescute in Italia. Dar…care e diferenta dintre ele? Majoritatea considera ca marea diferenta este faptul ca Panettone contine fructi confiate, in special stafide, in timp ce Pandoro este cee ace am putea numi un “cozonac simplu”. Dar diferentele dintre cele doua sunt mai multe. De la forma clasica a ficaruia – Pandoro are forma de stea, Panettone este rotund sim ai ales pana la procesul tehonologic sau modul de preparare. Pandoro este un cozonac cu dospire scurta. Panettone este un cozonac care are nevoie de 2 zile de dospire, in diverse faze. La Panettone untul se adauga la final, ca la cozonacul nostru clasic. In Pandoro se foloseste mai mult unt si este incorporat in aluat ca la aluatul fraged. De aici si gustul pregnant de unt, specific pentru Pandoro. Pentru reteta mea de Panettone facut in casa, click AICI

budinca de pandoro

Concluzia mea? Ambele sunt delicioase! E o chestiune de gusturi pe care il alegeti si, sincer, nu vad de ce nu v-ati bucura de ambele! 😊

In gama Favorina pe care o gasiti de acum si paaaana la Craciun in magazinele Lidl, gasiti Pandoro, Panettone si alte produse delicioase cu aroma de Craciun, sarbatori, scortisoara si…stare de bine!

Budinca de Pandoro – tot ce trebuie sa stii despre reteta

  • Pentru reteta puteti folosi Pandoro sau Panettone, chiar daca au umplutura de crema sau ciocolata.
  • Este modalitatea ideala de a “recicla” cozonacul care s-a intarit. Nu aruncati niciodata un cozonac bun, da?!?!
  • Chiar daca folositi Pandoro, puteti adauga in tava, printre cubuletele de Pandoro si stafide sau alte fructe confiate.
  • Puteti coace budinca de Pandoro in tava rotunda, intr-un vas termorezistent sau chiar in remekins (sau vase individuale, de o portie). Alegerea este a voastra!

budinca de pandoro

Ingrediente pentru 10-12 portii Budinca de Pandoro

  • 300g cozonac Pandoro Favorina
  • 500ml lapte Pilos
  • 6 oua mari
  • 100g zahar
  • coaja de la o lamaie
  • coaja de la o portocala
  • miezul de la o pastaie de vanilie Belbake

budinca de pandoro

Incingem cuptorul la 160°C si ungem tava foarte bine cu unt. Taiem Pandoro cubulete si il asezam in tava, cate de uniform putem. Punem laptele la fiert impreuna cu vanilia, coaja de lamaie si portocala. Lasam la foc foarte mic, pentru a se infuza bine aromele. Intre timp, batem ouale cu zaharul, pana isi dubleaza volumul. Lasam laptele sa se racoreasca putin (ca sa nu gateasca ouale), apoi il turnam peste amestecul de oua si amestecam. Turnam totul peste Pandoro din tava. Dam la cuptor 45-50 minute sau pana budinca e bine legata.

budinca de pandoro

Daca Budinca de Pandoro este inca putin gelatinoasa cand o scoateti din cuptor, nu va faceti griji, se intareste complet pe masura ce se intareste.  Asa cum va spuneam, puteti servi Budinca de Pandoro calda, alaturi de inghetata si pudrata cu putina scortisoara. Sau o lasam sa se raceasca in tava pana ajunge la temperature camerei, apoi o rasturnam pe un platou si o dam la frigider cateva ore. Este la fel de buna si calda si rece!

budinca de pandoro

Sa va fie de cel mai bine! ♥

 

 

4 Comments

  1. Simona

    Super retetele sigur am sa inceec cateva de Craciun.

  2. Bună! Nu ai scris cat zahăr. Sau nu vad eu?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.