Idei meniu de Craciun si Revelion – sectiunea biscuiti & prajituri de casa

idei deserturi prajituri si biscuiti pentru masa de craciun si revelion

No, am ajuns in sfarsit la partea care ne intereseaza cel mai mult cand e vorba de masa de Craciun si Revelion: retetele de prajituri, dulciuri, deserturi si alte bunataturi care mai de care. Inca de cand eram mici asta era partea pe care o iubeam cel mai mult, de unde ma si rostogoleam ca o bila in copilarie, noroc ca intre timp mi-am revenit 🙂 Sau nu? Nici nu stiu ce sa zic :))

BISCUITI & COOKIES – probabil cele mai iubite in casa noastra si de aceea le pregatesc nu doar de Sarbatori, ci pe tot parcursul anului. Decat sa ii dau lui Luca orice biscuite cumparat din magazin, prefer sa ii dau ceva facut cu manuta mea, asa ca respectam aceeasi reteta si acum: biscuiti facuti de mama Teo. O sa va arat mai multe feluri de fursecuri si biscuiti, de la cele clasice, din caietul mamei mele, faimoasa mama Lucia sau invatate de la bunica mea, de asemenea faimoasa Buni Sia.

Biscuiti de casa spritati – incepem cu o reteta de la Buni Sia, biscuitii copilariei mele si daca va uitati cu atentie in poza vedeti chiar si aparatul special, care se monteaza la masina de tocat si pe care il stiti si voi, probabil, din copilarie 🙂 Biscuitii se orneaza sau se consuma ca atare in functie de gusturi si preferinte. Eu a trebuit sa ma conformez preferintelor din casa, respectiv muuulta ciocolata, multe nuci si migdale macinate. Sa nu va faceti griji ca biscuitii se strica pana la Craciun, dimpotriva, cu cat stau mai mult, cu atat sunt mai buni, iar untura din compozitie ii face foarte fragezi si numai bun de lasat pe pervaz alaturi de un pahar cu lapte… poate poate il imbunati pe Mosu’ sa va aduca ceva 🙂

idei deserturi prajituri si biscuiti pentru masa de craciun si revelion

Biscuiti de casa cu gem – Sper din suflet ca aceasta reteta de biscuiti de casa sa va trezeasca amintiri legate de copilarie, de parinti si bunici. Buni a mea facea foarte des biscuiti de casa, fie asa, decupati cu forme sau cu paharul, fie spritati. Bunicul meu lucrase la Feleacu si uneori, cand mergea pe acolo in vizita, ne aducea tablete de ciocolata sau ciocolata de menaj. Atunci era momentul pentru biscuiti!

idei deserturi prajituri si biscuiti pentru masa de craciun si revelion

Biscuiti cu vitralii – sunt foarte de efect si au fost foarte apreciati de musafiri si sunt chiar foarte simplu de facut. Aluatul folosit la aceasta reteta este unul universal, clasicul aluat pentru biscuiti cu unt, pe care il puteti folosi la diverse tipuri de biscuiti. Cat despre dropsurile folosite, e chiar indicat sa folositi dropsuri de diverse culori, pentru a crea adevarate vitralii. Eu am avut in dotare unele roz si le-am folosit doar pe acelea.

idei deserturi prajituri si biscuiti pentru masa de craciun si revelion

Biscuiti spiralati – reteta este foarte simplu de realizat, dar foarte de efect pe orice platou cu prajiturele. Puteti sa omiteti cacaua si sa impartiti aluatul in 2, apoi sa folositi diverse tipuri de colorant alimentar pentru a face spiralele in diverse combinatii de culori, de exemplu alb-rosu, alb-verde si de cce nu, chiar biscuiti tricolori, daca impariti aluatul in 3 parti si folositi colorant alimentar gel, care nu modifica structura aluatului si totusi il coloreaza uniform.

idei deserturi prajituri si biscuiti pentru masa de craciun si revelion

Biscuiti cu 3 feluri de ciocolata – stim ca ciocolata da buna dispozitie, asa ca, biscuiti cu 3 feluri de ciocolata aduc de 3 ori mai multa buna dispozitie. Din cantitatile date ies vre 40 de bucati, bombe calorice, cum le-ar spune pretiosii, pe care, de altfel, nu ii pune nimeni sa manance cu 2 maini :p

idei deserturi prajituri si biscuiti pentru masa de craciun si revelion

Biscuiti cu ciocolata – si daca am luat-o pe calea ciocolatii, se mergem pe ea, zic! Voi ce ziceti? Cateodata chiar e nevoie de multa ciocolata. Si cateodata e nevoie de biscuiti, cookies sau orice dulce facut in casa. Si cand vreau sa le combin pe amandoua, fac o portie zdravana din reteta de biscuiti de casa dublu-ciocolatosi, pentru ca ne fac zilele mai bune, pentru ca ii am mereu la indemana cand Luca vrea ceva dulce, pentru ca mi-s dragi cum stau ei frumos asezati in borcan. Pentru ca… sunt foarte buni si aromati si sunt asa, “cookies for the soul”, ca la atata ciocolata, sigur vindeca orice necaz 🙂

idei deserturi prajituri si biscuiti pentru masa de craciun si revelion

Biscuiti Linzer – Biscuitii Linzer sunt numa buni de facut cu piticii, din mai multe motive: au alune de padure care nu sunt doar super sanatoase, dar trebuie data prin blender si piticii iubesc asta! Apoi, trebuie sa intinda cu sucitorul – una din activitatile preferate ale lui Luca si apoi sa taie biscuitii cu forme. P’orma vine partea draguta, in care se joaca cu zahar pudra si il cern peste biscuit si apoi sa lipeasca biscuitii cu gem…ce sa nu le placa? 🙂

idei deserturi prajituri si biscuiti pentru masa de craciun si revelion

Chocolate chips cookies – Pe vremuri aveam mereu un borcan mare plin cu astfel de cookies si care cum treceam pe langa borcan mai luam una de drum. Puteti pastra prajiturelele in borcane sau cutii inchise ermetic, timp de 1 saptamana, desi mi-e tare greu sa cred ca vor rezista atat de mult 🙂 De altfel, daca vreti sa pregatiti aluatul din timp, il puteti congela si pe el, pana la 2 saptamani.

idei deserturi prajituri si biscuiti pentru masa de craciun si revelion

Fursecuri „Non plus Ultra” – Reteta de Non plus ultra e la noi in familie din ’79 cand mama s-a casatorit si si-a inceput caietul de retete. Drept dovada, v-am si scanat reteta din caietul ei, asa cum e el, cu foi ingalbenite, cu foi rupte, dar tot timpul la sufletul meu.

idei deserturi prajituri si biscuiti pentru masa de craciun si revelion

BROWNIES, CAKE POPS, CUPCAKES & ALTE AMERICANISME – nu se prea pricep americanii la prajituri de casa, in sensul clasic in care le stim noi, cele care se pot taia in bucatele si aseza pe platou, asa ca pentru ele vom face o sectiune aparte in acest set de recomandari. Pana una alta, sa ne ocupam de dulciurile la care americanii sunt experti si care sunt de foarte mare efect pe mesele de sarbatoare.

Brownies – reteta clasica si cea mai reusitadin Teo’s Kitchen – Stiti ce este o brownie perfecta? Una care la mijloc ramane “zemoasa” si poate parea usor necoapta, dar asa trebuie sa fie. Daca e coapta uniform si arata ca un chec, inseamna ca ati copt-o prea mult. In cazul brownies, nu este valabil testul scobitorii, dimpotriva: cand introducem scobitoarea in mijlocul prajiturii TREBUIE sa iasa cu usoare urme de ciocolata. Nu vrem o scobitoare uscata la brownies, da?

idei deserturi prajituri si biscuiti pentru masa de craciun si revelion

Negresa cu ciocolata alba – Ciocolata alba este de departe preferata mea. Asa ca am folosit la brownies ciocolata alba. Si ciocolata amaruie. Si sos de ciocolata. Da, atata ma duce capul…sa spun/scriu/gatesc cu/mananc prajitura cu stive de ciocolata. Acuma sa vorbim si despre ciocolata alba pe care o folosim. Sigur, putem folosi si tablet de menaj, DAR si exista un mare DAR aici…eu cand vine vorba de ciocolata alba, nu imi bat joc. Asa ca, va sugerez si voua sa folositi o ciocolata alba de mega calitate

Negresa cu nuci – Brownies, offff, delicioasele brownies! Nu sunt deloc hipocalorice, nu sunt indicate in niciun fel de dieta dar sunt bune, foarte bune, asa decadente cum sunt ele! Noi le iubim in special in sezonul rece, sunt perfecte pentru Craciun si Mosul va fi cu siguranta mai darnic daca ii lasati asemenea gustari langa brad, alaturi de un pahar de lapte rece!

idei deserturi prajituri si biscuiti pentru masa de craciun si revelion

idei deserturi prajituri si biscuiti pentru masa de craciun si revelion

Negresa cu mascarpone si ciocolata – ultima din seria de brownies pe care vi-o recomand de Sarbatori este una care totusi aduce si a prajitura de casa, pentru ca are crema, una chiar foarte buna, pe baza de mascarpone si se poate felia foarte usor, mai ales daca o coaeti intr-o tava mai mare, pentru ca atunci nu iese foarte inalta. Este o negresa super ciocolatoasa si cand zic ciocolatoasa…chiar e genul de prajitura in care iti infigi dintii si uiti de toate necazurile, problemele si dietele…

idei deserturi prajituri si biscuiti pentru masa de craciun si revelion

Cake pops – Cake pops sau prajitura pe bat sunt cele mai de efect prajiturele pe care le puteti servi la o petrecere. Mai intai e curiozitatea… ce or fi bilutele astea trase in ciocolata? O fi dulce? O fi sarat? Apoi e prima imbucatura si surpriza: sub invelisul de ciocolata e o prajitura pufoasa si aromata… apoi nu te mai poti opri din mancat, ceea ce e destul de grav, pentru ca prajitura pe bat e o mica bomba calorica, dar o bomba ataaat de buna!

idei deserturi prajituri si biscuiti pentru masa de craciun si revelion

Red Velvet Cake Pops – Nu puteam sa fac o masa de dulciuri fara sa includa si reteta de cake pops! Ca sa stiti, asa in principiu, puteti folosi orice reteta de prajitura cu crema pentru a face cake pops, tot ce trebuie sa faceti este sa coaceti si sa maruntiti bine blatul, apoi sa puneti crema din aproape in aproape pana aveti o compozitie lipicioasa, care se modeleaza usor sub forma de bile.

idei deserturi prajituri si biscuiti pentru masa de craciun si revelion

Cake pops cu biscuiti – Pentru cake pops puteti folosi si scobitori mai groase, din cele pentru cocktailuri sau de ce nu, sa le serviti ca pe praline, in hartiute pentru mini-muffins. In loc de prajitura si crema de prajitura am folosit biscuiti si crema de branza. Sunt o alternativa mult mai rapida pentru cake-pops pe care vi le-am prezentat mai sus.

idei deserturi prajituri si biscuiti pentru masa de craciun si revelion

Batoane Snikers facute in casa – e o reteta simpla-simpla, numai ca trebuie asteptat 30 de minute intre fiecare strat. Dar merita. O sa va impresionati familia, vecinii si o sa va ingrasati vreo 500g pana se termina toata tava, jurand la fiecare bucatica “e ultima!”. Inca o treaba importanta: cel mai simplu e sa folositi o tava de aluminiu de unica folosinta, sa nu va complicati cu spalat tava voastra obisnuita.

idei deserturi prajituri si biscuiti pentru masa de craciun si revelion

Batoane Twix facute in casa – daca nu va place Snikers, nu-i bai, ca avem si varianta de Twix Homemade 🙂

idei deserturi prajituri si biscuiti pentru masa de craciun si revelion

RETETE CLASICE SE PRAJITURI DE CASA – in sfarsit am ajuns la categoria mea preferata, prajiturile de casa, cele clasice, facute de mama, bunica sau pe care le stim de la cofetarii, din copilaria noastra 🙂

Prajitura Greta Garbo – este una dintre prajiturile clasice, pe care o gasim in aproape toate caietele de retete alea mamelor si bunicilor. Este o prajitura cu multa nuca, dulceata si mai ales cu foi facute in casa.

idei deserturi prajituri si biscuiti pentru masa de craciun si revelion

Cremsnis sau cremes – Din categoria retete culinare clasice, avem azi cremsnit sau crèmes, asa cum il stim noi din copilarie, cand, daca eram foarte foarte cuminti, mergeam la cofetarie. Cofetaria copilariei mele era (ca din pacate nu mai exista) cofetaria de la “complexul” din Gheorgheni, cartierul in care am crescut, cofetaria Mercur. Acum sunt fel de fel de cremesuri, de la super cremes la cremes frantuzesc sau ce saracie mai inventeaza cofetarii. Dar pentru mine, asta e varianta de cremes pe care o stiu si o iubesc cel mai mult. Sigur, acum putem cumpara foile de crèmes si putem face crema din plic sau putem sa ne laum cateva ore din timpul nostru pretios si sa facem crema cu manuta noastra.

idei deserturi prajituri si biscuiti pentru masa de craciun si revelion

Prajitura Toska – Putine sunt caietele de retete ale mamelor noaste in care sa nu gasim aceasta reteta de prajitua, fie ca ii spune prajitura Toska, prajitura Libelula sau pur si simplu prajitura cu mac si crema de vanilie. Daca voi o stiti sub alta denumire, sa imi spuneti si mie, sa trec la caiet 🙂 Este una din retetele pe care mama zice sa le faci cat esti tanara si cu pofta de gatit, ca daca nu…nu o mai faci in veci amin! De ce? Pentru ca are multi pasi de preparare si o crema care se face pe baie de aburi si apoi un strat de biscuit pentru care trebuie sa faci sirop de zahar ars si mai are si glazura si un blat pentru care trebuie sa bati albusurile pan ate plictisesti. Dar rezultatul final…prajitura racoroasa, bogata, care arata impresionant si este extraordinar de buna…merita tot efortul.

idei deserturi prajituri si biscuiti pentru masa de craciun si revelion

Islere – Una dintre retetele culinare de baza din caietul lu’ mama, binecunoscuta deja Buni Luci 🙂 In caietul ei magic sunt 2 retete de islere, una fara nume si una „Islere Silvia”. Am fost confuza asa ca am sunat-o pe mama, peste hotare unde locuieste ea si nici nu am apucat sa termin intrebarea “auzi mama, ai in caiet doua retete de islere…” ca direct mi-a spus „mai catre finalul caietului, este o reteta Islere Silvia, aia e buna”. Eu om care sa isi cunoaste mai bine caietul de retete decat mama mea, nu am pomenit!

idei deserturi prajituri si biscuiti pentru masa de craciun si revelion

Prajitura Fanta – Din batrani se povesteste, ca-n toti anii negresit… tanti Silvia prajitura Fanta pregateste. Da, asta e genul de reteta stiuta de la sora lu bunica, lu matusa lu strabunica, adica o reteta care se face de foarte multi ani, multe gospodine o stiu sub diverse forme. La mine a ajuns reteta lu’ tanti Silvia, una dintre cele mai dragute mame ce mi-a fost dat sa le cunosc.

idei deserturi prajituri si biscuiti pentru masa de craciun si revelion

Prajitura desteapta – Poate nu ar trebui sa ii spunem prajitura “desteapta”, ci “inteligenta” de-a dreptul! De ce e atat de desteapta prajitura noastra? Pentru ca noi punem in tava o compozitie foarte lichida si cand o scoatem de la cuptor, avem o prajitura in toata regula, cu blat, crema si glazura.

idei deserturi prajituri si biscuiti pentru masa de craciun si revelion

Prajitura Valurile Dunarii – In timp am vazut ca foarte multe din retetele pe care le are mama in caiet se regasesc si in retetarele mamelor prietenelor mele, pesemne ca erau niste retete foarte la moda la vremea respectiva. Din aceasta categorie nu pot sa nu amintesc prajitura cu foi cu miere sau Albinita, prajitura cu crema de lamaie sau Alba ca Zapada, prajitura Petre roman, Cabana, Baigli cu nuca si mac si prajitura Valurile Dunarii.

idei deserturi prajituri si biscuiti pentru masa de craciun si revelion

Prajitura tavalita cu nuca de cocos – Prajitura cu nuca de cocos e una dintre primele retete publicate pe blog, din caietul mamei, bineinteles. A fost prajitura copilariei mele si sunt sigura ca si a voastra, asta pentru ca in vremea cand parintii nostri erau tineri, era o prajitura foarte la moda. Anul acesta am imbunatatit reteta pe ici pe colo si a iesit ceva foarte bun si aromat.

idei deserturi prajituri si biscuiti pentru masa de craciun si revelion

Prajitura Albinita – cunoscuta si ca „prajitura” cu foi cu miere, este una dintre prajiturile clasice, cu crema pe baza de gris si cu dulceata acrisoara, de cele mai multe ori dulceata de maciese. D-E-L-I-C-I-O-A-S-A!

idei deserturi prajituri si biscuiti pentru masa de craciun si revelion

Salam de biscuiti – una dintre retetele preferate ale tatalui meu. Tata Vasile 🙂

idei deserturi prajituri si biscuiti pentru masa de craciun si revelion

Prajitura cu Inka – V-am mai povestit eu ca am mostenit caietul cu retete culinare al mamei si bunicii, nu? Pai, din acest caiet magic (si zecile de foi rupte de prin carnetele si bloc notesuri si atasate caietului sau pur si simplu impaturate si puse in coperta lui) am gasit si reteta de „Prajitura cu Inka” 🙂

V-am mai povestit eu ca am mostenit caietul cu retete culinare al mamei si bunicii, nu? Pai, din acest caiet magic (si zecile de foi rupte de prin carnetele si bloc notesuri si atasate caietului sau pur si simplu impaturate si puse in coperta lui) am gasit si reteta de “Prajitura cu Inka”

Prajitura cu crema de lamaie – Lamaita – o prajitura care mereg foarte bine dupa o masa copioasa pentru ca e asa, dulce-acrisoara si foarte racoroasa 🙂

idei deserturi prajituri si biscuiti pentru masa de craciun si revelion

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.2/5 (20 votes cast)

6 Comments

  1. Felicitări pentru sezonul TV ce tocmai l-ai încheiat .
    Crăciun fericit !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Buna, draga Teo!Te urmaresc de multa vreme si iti admir foarte mult munca si tin neaparat sa te felicit pentru tot ceea ce ai realizat!Vrrau, de asemenea, sa iti urez Craciun fericit si un an nou minunat!Acum, in prag de Craciun am decis sa incerc sa fac ceva pentru toti copiii nevoiasi, care, insa nu se va concretiza prea curand, dar niciodata nu e prea tarziu si as vrea sa iti cer parerea(in calitate de om experimentat in ale bloggeritului) in legatura cu initiativa mea.
    Iti las aici link-ul de la blogul meu, in speranta ca vei arunca o privire pe acolo.
    http://viataeviata.blogspot.ro/2013/12/cuvant-de-inceput.html?m=1
    Craciun fericit inca o data!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Iti doresc Sarbatori Fericite, pline de bucurie alaturi de cei dragi!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Sarbatori fericite! Un Craciun cu pace in suflet, cu ganduri pozitive si un an 2014 mai bun!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Chiar am avut acum de Revelion prajituri de casa si au fost evident, foarte bune. Nu si biscuiti de casa dar nu-i nimic, ne revansam de Paste!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Ioana Popescu

    oh, da, islere…le cumparam la kilogram cand eram mica. mai exista o singura cofetarie pe care o stiu eu (in Petrosani) si face inca islere dar nu sunt asa cum erau. si non plus ultra…..tot caietul bunicii si copilarie.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.